Култура

Късо кино на сцената на „Арт Лято“

Лятното късо кино на открито пристигна и във Велико Търново. Преди 4 години Кинематограф стартират безплатните си прожекциите на различни нестандартни места. През 2019-а те се представят и в старопрестолния град. През август бяха  първите две прожекции организирани от Кинематограф и фондация „Арт Лято“с подкрепата на Община Велико Търново.

Днес  100 минути нова българска анимация ще зарадват жителите и гостите на града от 20,30 часа. Следващата филмова вечер ще е на 8 септември. Зрителите ще могат да се насладят на четири късометражни проекта-  „На червено“ на Тома Вашаров, „10 метра и нещо“ на Йордан Михайловски, „Обир“ на Мария Николова и „Добри“ на Орлин Милчев.

„Тази година заложихме на различна концепция. Решихме да ограничим чуждестранните филми и да представяме 80-90 % българско творчество. Все пак не сме ги изключили напълно от програмата си. Последното заглавие за всяка една филмова вечер е чуждестранно. Имената на филмите и техните автори ще запазя в тайна. Те са нашата изненада за киноманите. Това лято правим прожекции на над 30 различни локации. Щастлив съм да отбележа, че се наблюдава тенденция към повишаване на броя на почитателите на късото кино. За последните 5 месеца до магията му са се докоснали 17 000 зрители. Работим вече 6 години и сме достигнали до почти 30 000 души. От миналата година започнахме да изплащаме и дивиденти на авторите, което е голямо постижение за нас“, обясни Юлиян Спасов, създателят на Кинематограф.

След срещата на 8 септември зрителите в старопрестолния град ще могат да се насладят на още прожекция на първия учебен ден- 15 септември. Началният час отново е 20,30. За два часа ще бъдат показани „Seen“ на режисьорите Петър Бояджиев и Николай Драганов, „Партньори“ и „4 жени“ на Деймиън Ривера и „Two cars, one night“ от Нова Зеландия с режисьор Taika Waititi.

Диана Колева