Образование

Курсанти от НВУ станаха ментори в инициативата „Месец на иновациите“

Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ участваха като ментори в едно от събитията от инициативата „Месец на иновациите“ на Регионалното управление на образованието във Велико Търново. Бъдещите офицери и ученици от четири училища в областта работиха заедно върху изготвянето и представянето на иновативни проекти по теми, които са полезни и за Военния университет, и за учебните заведения.

„Целта на нашата инициатива е да провокираме учениците, но и да покажем колко полезно е сътрудничеството между училищата и Националния военен университет „Васил Левски“. Особено когато заедно с младите хора работят и представители на бизнеса“, обясни началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

„Скъпи ученици, за нас, представителите на Националния военен университет, е истинско удоволствие да бъдем партньор в такава инициатива, защото вярваме, че добрите идеи раждат добри неща. Това, което искам да ви кажа, е да не се страхувате – няма лоши идеи. Има идеи. Бъдете смели и ги реализирайте“, каза началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, който уважи срещата в РУО.

Екипи от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“, СУ „Владимир Комаров“ във Велико Търново, от Професионална гимназия по електроника „М. В. Ломоносов“ в Горна Оряховица и СУ „Бачо Киро“ в Павликени заедно с курсанти представиха разработките си пред представители на бизнеса, учители, директори и пред свои съученици.

Възпитаниците на СУ „Бачо Киро“ в Павликени откриха събитието с презентация на разработката си на тема „Локация на земеделските ресурси“. Учениците от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ говориха за проекта си „Заедно за една по-красива и чиста работна среда“, а екипът на СУ „Владимир Комаров“ във Велико Търново представи идеята си, наречена „Проследяване и превенция на начина за реагиране в случаи на наводнения“. Проектът на момичетата и момчетата от Професионална гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“ в Горна Оряховица беше на тема „Прототип на метеоролог станция с „Ардуино“. В отборите участват по двама курсанти от НВУ „Васил Левски“. В края на презентациите всички участници получиха грамоти за отличното си представяне.