Денят Община

Културните столици на България и Азербайджан – Велико Търново и град Шуша, сключиха меморандум за партньорство

Културните столици на България и Азербайджан – Велико Търново и град Шуша, вече са свързани с меморандум за партньорство.

Споразумението за бъдещото сътрудничество бе сключено в рамките на официалното посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев в България. На срещата между българския държавен глава Румен Радев и Алиев бяха обсъдени различни аспекти на двустранните отношения.

Президентът Румен Радев открои значимия принос на Фондацията за историческо и културно наследство „Гайдар Алиев” за съхраняването и развитието на българското културно-историческо наследство в историческата и духовна столица Велико Търново. Фондът, председателстван от първата дама на страната Мехрибан Алиева, вложи 2,5 млн. лева в реставрация, консервация и социализация на историческия хълм Трапезица.

Меморандумът за партньорство предвижда разнообразни възможности за културен и научен обмен, ще стимулира контактите между двете държави. Азербайджанската страна проявява значителен интерес към инвестиции и в други публични обекти във Велико Търново.

С решение на Народното събрание от 16 април 2019 г. Велико Търново бе признат за историческа и духовна столица на България. От януари 2021 г. град Шуша е обявен за културна столица на Азербайджан. Градът е известен като „Малкият Париж“, „Кавказкият храм на изкуството“, „Люлката на азербайджанската музика“ и „Консерваторията на Изтока“ – място, където са израснали много видни занаятчии, музиканти, архитекти, калиграфи, талантливи художници и писатели, личности, дали своя принос за съкровищницата на световната култура.

Шуша има голямо стратегическо значение за Азербайджан както заради географското си местоположение, така и поради историческите и културни възможности.