Култура Община

Кукленият фестивал свърши, но децата си го пожелаха отново и другото лято

Спектакълът на куклен театър Варна „Червената шапчица“ бе определен за любим на публиката в първото издание на фестивала „Лято, кукли и приятели“. Той се проведе в рамките на три месеца във Велико Търново – юни, юли и август и днес, 31 август бе последната пиеса. Тя бе изиграна от домакините – театър ВЕСЕЛ– „Принцесата и граховото зърно“.

На второ място публиката постави английския куклен театър „Нойзи“. Двамата актьори пресъздадоха прекрасно представлението „Куклен цирк“ с марионетки. На трето място останаха силистренските кукленици с техния спектакъл – „Работната мецана“.

В края на фестивала Вероника Михайлова, майка и позната ни като лице и областен координатор на фондация „Искам бебе“ във Велико Търново,  връчи на символичните домакини от куклен театър ВЕСЕЛ – Веселин Василев, негов ръководител и Елка Баланова подарък – колаж от снимки и саксийно цвете. Той е от името на родители, изпитали заедно с децата си насладата от изкуството на гостуващите театрали, разходката във времето, чудесните приказки и вълшебството от спектаклите.

11 пиеси бяха представени в рамките на трите месеца на фестивала „Лято, кукли и приятели“. Два бяха гостуващите чуждестранни театри – от Испания и Англия. За Общинското радио родителите споделиха, че това бе незабравима емоции, както за тях, така и за децата им, и биха искали форумът да има и следващо издание.

Входът за всички представления бе свободен. Те се играха на сцената на „Арт лято“, до паметника „Асеневци“. Осъществи се с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и Министерството на културата. Всички кукленици си тръгнаха от старата столица с грамота и плакет, символ на фестивала – човешка ръка, със сърце в средата и слънце на показалеца.

Кремена Крумова – Попова