Култура Община

Кукери ще водят шествията в 22-рия Старопланински събор „Балкан фолк”

Около 4 хиляди участници, разпределени в 240 групи, се включват в 22-рото издание на Старопланинския събор „Балканфолк”. Официалното откриване на събитието ще бъде от 19 часа утре вечер на сцена „Летен театър” в парк „Марно поле”. Още от 14:50 часа започва концертната програма,  на сцената ще излязат различни състави. 13 групи от 10 държави са чуждестранните участници тази година – Грузия, Естония, Индонезия, Индия, Иран, Канада, Якутия и др., обяви пред журналисти Калоян Николов, председател на фестивала и президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали. Едновременно със Старопланинския събор, в старата столица ще се проведе и Деветият български национален шампионат по фолклор „Еврофолк” и Третата световна купа по фолклор – Велико Търново 2018. Награден фонд в размер на общо 10 хиляди лева ще бъде разпределен в рамките на трите събития, уточниха още организаторите. Хиляда лева са предвидени за победителя в Националния шампионат, а за Световната купа по фолклор първите трима ще си разпределят 2 хиляди евро във вид на ваучери за участие в Световния шампионат по фолклор през месец август.

Жури с председател маестро академик Георги Янков ще оценява изпълненията, а официалното награждаване ще бъде на 19 май, събота, в 21 часа, в Летния театър. Останалите членове на журито са Иван Танчев, Валентин Халваджиев, Никола Дюлгеров, Миглена Хаджипенчева и Райчо Димитров.

Дефилета, водени от кукери от Бургас и от пернишкото село Рестник, ще преминат през центъра на Велико Търново от 18 часа на 12 и 19 май. Начална точка на шествията е Студентски стол номер две. Представители на всяка една от групите ще покаже част от своята програма, след което те ще се отправят към Летния театър и концертите.

Шест концерта с близо седемчасови програми ще забавляват старостоличани и гости, които посетят събитието. От 14:50 часа започва  програмата на събитието на 11 май, петък. Следващия ден сцената очаква участниците от 12 часа. На 13 май концертите стартират от 14:15 часа. Старопланинският събор продължава на 17, 18 и 19 май, като през първия ден концертите започват от 15:15 часа, а началният час  на 19 май е 13:30. „Летният театър е освежен, седалките греят в червено, сцената е боядисана”, подчерта Нелина Църова, директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново. При лошо време сцените на открито ще са в МДТ „Константин Кисимов” (12, 13 и 19 май), голямата зала на Община Велико Търново (11 май) и Двореца на културата и спорта „Васил Левски” (17 и 18 май).

За първи път тази година ще се проведат и срещи на нациите „Приятели в многообразието“.  Български и чуждестранни групи ще покажат едни на други тънкости в представянето на техния фолклор. Майсторските класове ще се проведат на сцената на Летния театър на 13 и 19 май от 10 до 12 часа.

Старопланинският събор „Балкан фолк” и Националният шампионат по фолклор „Евро фолк” са част от Музикални празници „Евро фолк”, провеждани под егидата на Европейската асоциация на Фолклорните фестивали – ЕАФФ, акредитирана организация с консултативни отношения към ЮНЕСКО. Провежда се с подкрепата на Община Велико Търново.