Здравеопазване

Кувьоз и две кислородни палатки за неонатологията във Велико Търново през тази година

От началото на годината отделението по неонатология на областната болница във Велико Търново получи две дарения. Първото – кувьоз от Министерството на здравеопазването през февруари и още едно – две кислородни палатки от признателни родители този месец.”Персоналът на родилното и неонатологията винаги е на първа линия. Трудът е високо квалифициран и отговорен, независимо дали се работи в нормални или епидемични условия”, коментира д-р Кина Николова – началник на неонатологичното отделение във великотърновската болница. Тя обясни, че коронавирусът не засяга плода и новороденото. Не преминава и през кърмата на майката, която е най-сигурната защита за бебето срещу респираторните заболявания.

„ В периода на пандемията грижите за новородените остават същите, но трябват и сериозни грижи за майките, за да се опазят. Имахме всички необходими консумативи, дезинфектанти, маски и предпазни средства. Нямаше обаче възможност за ежедневните посещения и кенгуру-грижите при недоносените. Контактувахме доста обстоятелствено с родителите по телефона, за да са спокойни за децата си, пращахме и снимки във вайбър. Надявам се посещенията през този месец да се възстановят. Защото за по-малките бебета контактът с майката е много важен”, сподели още д-р Николова.

През месец март в отделението е имало 94 новородени, от които 7 недоносени, една двойка близнаци, родени в 28 гестационна седмица, като през интензивен сектор са лекувани 16 деца. През април екипът се грижи за 76 новородени, 8 недоносени, 2 двойки близнаци, като от тях 18 деца са били настанени в интензивен сектор. През май броят на новородените е 70, 6 от тях недоносени, 13 в интензивен сектор и една двойка близнаци. За още една двойка близнаци и други новородени се погрижи екипът на неонатологията и през юни.