Денят

Проект на Държавния архив популяризира приноса на специалисти за развитието на Търново

 Дигиталната изложба „Велико Търново – част от Европа” е един от продуктите по проекта  „Европейци и великотърновци, учили в Европа, с принос за обществено-икономическия и културен живот в Търново”.  Тя бе представена пред специалисти и журналисти в областната администрация.

Дигиталният продукт показва визитните картички  на 40 видни общественици, лекари, учители, художници, архитекти, депутати, митрополити. Сред тях са д-р Фьодор Трейман – създател на белодробната болница в старата столица, Георги Козаров – главен окръжен архитект на Търново 1903-1927 год., с чието име се свързват възстановяването на опожарения Конак, изграждането на Окръжната палата и на първия туристически дом в страната – туристическата хижа на Царевец, италианският архитект Джовани Мосути, който прави проекта за Паметника на обесените и участва в проектирането на Стамболовия мост над Янтра,  Борис Денев – военен художник в Щаба на армията в София от 1914 до 1925 година, известният лекар и общественик д-р Васил Берон, Цанка Бобева – първата дипломирана акушерка в Търново, д-р Марко Павлов – създател на първата аптека у нас – Лекарня, Моско Москов – основател и председател на ТД „Трапезица”, Митрополит Климент – Васил Друмев, виден книжовник, политик, общественик …

Проектът е на стойност 5 241 лева и бе реализиран в продължение на осем месеца с финансовата подкрепа на програма „Културно наследство”, модул „Културно наследство” на националния фонд „Култура”, който осигурява 5 000 от средствата. Останалите предоставя Държавна агенция „Архиви”, сподели Боряна Маринова – ръководител на проектните дейности. Тя уточни, че по проекта „Европейци и великотърновци, учили в Европа, с принос за обществено-икономическия и културен живот в Търново” са създадени четири продукта– мултимедийна изложба, една изложба на винил с 18 табла, 400 диска с дигиталната изложба и 175 календара за 2019 година. Проведени са осем информационни срещи. Привлечени са и трима дарители. Установен е културен обмен между българи, живеещи у нас и в Румъния.

Бенефициент на проекта е Държавна агенция „Архиви”. Дейностите са реализирани от „Държавен архив” – Велико Търново при дирекция „Регионален държавен архив”. Негови партньори са Областната администрация в старата столица, Община Велико Търново, ВТУ, Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий”, Демократичният съюз на българите в Румъния – Букурещ, Държавните архиви в Русе, Габрово, Разград и Силистра.