Денят Образование

Ксилифор домакинства 13-та Национална конференция за домашно образование

185 души участваха в 13-та Национална конференция за домашно образование, която се проведе в местността Ксилифор от 27 до 31 август, сподели Петър Порумбачанов – председател на Асоциацията за домашно образование у нас. Той уточни, че в страната по този начин обучават децата си над 700 семейства. Движението се разраства с бързи темпове в София. Тук са концентрирани и най-многото семейства. Такива има във всички краища на страната – Русе, Варна, Бургас, Велико Търново…      Системата става все по-популярна и в по-малките населени места.

Причината за ползване на домашно образование в никакъв случай не е закриване на училища. С разрастване на общността се увеличава и капацитетът ни. Убеден съм, че обществото скоро ще припознае Асоциацията, като организация и сертифицираща знания на деца. Имаме дългосрочни цели и работим за десетилетия напред”, каза Петър Порумбачанов. Той обясни, че по силата на всички международни конвенции, по които България е страна, домашното образование е абсолютно легално. Моралните трудности, според него, са свързани с неодобрението на държавните чиновници за ползването на тази алтернативна форма на образование. „ А трябва, когато родителят иска да поеме своята отговорност в този процес, той да бъде поощряван”, каза председателят на Асоциацията за домашно образование у нас. През тази година тя издаде и няколко книги – „Зоология”, „Анатомия на човека” – преводи от поредицата „Млад изследовател” на американско издателство. На тази конференция беше премиерата на сборника „ Физика и химия”, а до края на 2018-а трябва да излезе и „Ботаника”.

Нашата радост и гордост е издаването на книгата „Домашното образование в България” – разкази на домашно образоващи семейства. Нейната премиера също беше на 13-та Национална конференция и тя скоро ще тръгне към книжния пазар. Ще продължим да издаване още книги, които да са полезни за всички, които искат качествено образование за децата си ”, разказа Порумбачанов.

 Петдневния форум за домашно образование бе наситен с полезни лекции за възпитанието на момичетата и момчетата и как да се използва родителският потенциал, защото в общността има различни специалисти. Кулминацията на конференцията беше традиционната вечер на талантите. На нея децата свириха, пяха, показаха изработени от тях филми. Представиха и научни проекти, които Асоциацията за домашно образование поощри с награди. Интересен бе и фотографският поглед към образователния процес.