Култура Община

Кръстиха 35 деца във Велико Търново. Общината получи грамота за особен принос в съхраняването на българското ДНК

35 деца получиха светото тайнство „Кръщение” днес в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица” във Велико Търново. Разделени на две групи, мъничетата изчакаха края на неделната литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

Всяко едно от децата получи като подарък осветено сребърно кръстче и дарове от партньорите на кампанията „Направи го за България” на Движение за национална кауза”. Организаторите предоставят по пет лева за всяко включило се в масовото събитие детенце, на фондация „Искам бебе”. Каузата за борба с демографската криза в България привлече във Велико Търново цели семейства, нетърпеливо изчакващи пред храма важния миг. Преди началото на церемонията, Община Велико Търново получи Сертификат за особен принос в съхраняването на българското ДНК от организаторите. Грамотата е признание за постигнатите резултати на Общинската програма за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Сертификатът бе връчен на директора на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова.

Седем от бебчетата, сред които двама близнаци, днес бяха със звезден кръстник – Юлияна Дончева. „За мен е много е вълнуващо, че съм част от тази кампания. Моето второ дете е кръстено точно тук, на това място. Тук имам сключен и църковен брак, така че мястото е много специално за мен. Ще орисам дечицата да почитат, да уважават, да обичат – качества,  които се срещат все по-рядко в днешни дни. Радвам се, че в този прекрасен ден можем да отправим още един апел към всички български семейства за повече деца”, коментира преди да влезе в Катедралата Дончева.

Сред кръщелниците й е 11-месечната Мария. „Случайно разбрах за кампанията, после се заинтересувах и решихме да изберем Юлияна Дончева за кръстник на малката. Искаме да вземе от нея упоритостта и целенасочеността, които носи в себе си”, коментира майката на малкото момиченце Иглика Александрова от Дебелец.

От Горна Оряховица пътуват близките на още едно дете, носещо името Мария. Малката Мими спеше кротко в количката си, а майка й Габриела Маринова с емоция сподели: „Развълнувана, разтреперана се чувствам в момента. Тази кампания е нещо различно и затова се включваме в нея, за да подкрепим каузата”, добави Габриела Маринова.

„Ние сме длъжни да се погрижим да бъдещето на тези деца. Кръщението е колесница към небесата, то е преддверието на Вечния живот. Малките ангелчета няма  как в момента да разберат това, но вие големите се опитайте да го запомните и да го усвоите. Ваша е отговорността да ги водите по пътя към спасението”, подчерта Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

Изпълнена с хора бе Катедралата днес. Различни хора с разнообразни характери и настроения. Общото обаче бе едно, и то се усещаше в най-силна степен. Чувството за общност – че всички заедно кръщават децата си. Едновременно.

Общо над 1200 деца в цяла България получиха светото тайнство „кръщение“ в днешния ден.