Култура Образование

Кръгла маса „…Защото нямаме втори Левски на света!“

Кръгла маса на тема „…Защото нямаме втори Левски на света!“  се проведе в пресклуба на БТА във Велико Търново. В дискусията  участваха историците проф. Петко Петков и проф. Пламен Павлов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, о.з. Евгени Пенчев от НВУ „Васил Левски“, уредникът от Регионалния исторически музей доц. Светла Атанасова.

„Всеки си върви с времето и народа. Този  Левски го родиха тогавашният български народ и тогавашната ситуация. Дано не се налага чак толкова да сме зле, че Господ да реши да ни праща нов Левски. Защото Левски беше пратеник на Бога. Той беше българският Христос и това го казва Тончо Жечев. Може да звучи богохулно, но в много смисли той е като богочовек. И вероятно затова българският народ го е поставил на това място независимо от решението на Синода. Той е народен светец в буквалния смисъл на думата. Той е ръкоположен от народната любов. В този смисъл да се търсят кусури на Левски, не че не са правени опити, е много трудно, а и документите не ни дават основание.  Но втори Левски – той няма да има същите послания, излъчване. Може би ще изглежда по различен начин. Тя може да е Левски“, каза проф. Петко Петков.

„В нашата политическа джунгла виждаме хора, които се опитват да бъдат Левски и Ботев едновременно.  Това е комично. Вероятно в модерните условия някаква фигура аналогична ще се роди, може и да се е родила. Но по-добре е да не се налага някой отново да прави комитети и да ни освобождава от някой трети освободител. У нас определено има антибългарски сили, има национални предатели – хора, на които мястото им е в затвора, а ги виждаме да дефилират по националните медии. Левски, който е абсолютен просветен български националист в най-добрия смисъл на думата,  надали би търпял такова нещо“, заяви проф. Павлов.

„През всички епохи – и през Средновековието, и през Възраждането, е имало идея, която да следва цялото обществото – да се обединява и да тръгва към нея. След Освобождението обаче се измества фокусът и идеалите на нашите възрожденци се губят. Според мен поради тази причина няма такава личност, която да обедини българския народ и да го издигне на пиедестал“, отбеляза доц. Светла Атанасова.

Офицерът от запаса Евгени Пенчев припомни турската пословица „Сламата продава времето. Времето продава сламата“ от „Зиналата стена“ на Цани Гинчев. Според него ще дойде времето, когато ще се роди Левски на нашето време. „Всяко време си има своя Левски“, коментира Пенчев, обучил 17 випуска офицери във военно дело и почит към българската история.

Форумът е част от поредицата национални събития по случай 150 години от безсмъртието на Апостола на свободата.  В дискусията се включиха студенти от Великотърновския университет и курсанти от Националния военен университет.