Култура Община

Кристиана Кирилова от СУ „Емилиян Станев” с Гран При от конкурса „Златна ябълка” в Молдова

  • 13-годишната Кристиана Кирилова от СУ „Емилиян Станев” във Велико Търново е големият победител в Международния конкурс за популярна музика „Златна ябълка” в Молдова. Тя спечели Гран При в седмото издание на събитието, което се проведе от 29 септември до 1 октомври в Кишинев. Кристиана впечатли 10-членното международно жури с изпълнението на баладата на Лара Фабиан „Je sui malade”. Фолклорната песен на Борис Машалов „Заблеяло ми агънце” донесе още едно признание на талантливото момиче. То спечели първата награда и в категория „Етно” в конкурса, който се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република Молдова. Вокален педагог на Криси е председателят на сдружение „Нови гласове” в Търговище Десислава Станкова. „Безкрайно съм щастлива, че представих България и Велико Търново на този международен конкурс и извоювах първото си Гран При”, сподели развълнувано пред журналисти Кристиана. Незрящата изпълнителка днес бе придружена от своите родители, а на пресконференцията присъстваха още директорите на образователната и културна общински дирекции Пенка Игнатова и Нелина Църова. „Винаги сме щастливи от успехите на нашите деца, за това, че те развиват своя талант и разнасят славата на нашия град навсякъде по света. Всички ние следим пътя, който Криси извървя като артист. Тя е специално дете, което се различава от своите връстници по това, че е изключително талантливо”, подчерта Нелина Църова. Директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова също поздрави родителите и вокалния педагог, но и СУ „Емилиян Станев” за изключително добрата подготовка на възпитаниците в областта на изкуството. Игнатова припомни едно от многобройните изпълнения на Криси, което е напълнило със сълзи очите на японския посланик и неговата съпруга.

Разплакани са били и в Кишинев, след като разбират кой е победителят, самата Криси, нейните родители и вокалният й педагог. Като съдба определя срещата си с талантливата великотърновка учителят й Десислава Станкова. „Криси е талант, изграждан с години. Тя съчетава в себе си дух, емоция и упоритост”, допълни Станкова.

„Това, което Криси направи на сцената, не беше неочаквано. Тя винаги се раздава докрай. Но лично аз не очаквах тази голяма награда. Щастливи сме, защото тя ни донесе огромното признание за таланта и упоритостта на Криси”, заяви емоционално майката на момичето Петя Кирилова.

Въпреки че Кристиана Кирилова не се занимава професионално с народна музика, не се двоуми да се представи с песента „Заблеяло ми агънце”, която е любима на баща й. Заради регламента на конкурса, се налага тя да бъде съкратена. Криси обича много българска музика, а сред любимите й изпълнители са Михаела Филева, Нели Рангелова, Лили Иванова, Георги Христов и Георги Станчев. Преди две години тя достигна до полуфинала на кастингите за „Детска Евровизия”. Да стане известна певица и пианистка е сред мечтите на талантливото дете.

Една от основните цели на форума „Златна ябълка” в Молдова е да интегрира деца и младежи от 5 до 25+-годишна възраст със специални потребности и да ги постави в реална конкурентна среда. До този момент деца и младежи с увреждания от България са участвали само през 2015 година. Тогава с Гран При бе удостоена още една българка – Богдана Петрова от Пловдив. Участието на Кристиана Кирилова тази година се осъществява с финансовата подкрепа на Съюза на слепите в България.