Социални дейности

Кризистният център във Велико Търново подпомогна близо 40 нуждаещи се

„Кризисен център за лица ТЪРНОВГРАД“ във Велико Търново, който бе реализиран по проект на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, преминава след приключването му на финансиране от държавния бюджет. Това ще стане от 1 януари 2021 година и в момента тече процедура на одобрение с Агенцията за социално подпомагане. Това коментира за предаването „Ракурси“ на Общинското радио Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново.

Близо 40 са преминалите през двата кризистни центъра във Велико Търново от септември до момента. От тях 8 са деца. Настанените в момента са 15, от които 13 възрастни. Случаите са различни – от бебе до хора в напреднала възраст. Някои от тях и с придружаващи заболявания. На всички е оказана необходимата адекватна институционална, здравна и психологическа подкрепа. В двата кризистни центъра с капацитет по 15 души работи екип от 20 специалисти – социални работници, трудотерапевт, психолог, медицинско лице, 24-часова охрана, управител. Взаимодействието между различните институции е изключително ефективно.

„ Кризистните центрове в страната от 1 януари 2021 година ще са с областен профил, но за подкрепа на нуждаещи се от цяла България“, коментира още Росица Димитрова.