Култура

„Криворазбраната цивилизация” в Театър ВЕСЕЛ – благотворително за „Искам бебе”

В афиша на Театър ВЕСЕЛ, на 5 март, четвъртък, от 18.00 часа в читалище „Искра” във Велико Търново, благотворително за фондация „Искам бебе” ще се представи „Криворазбраната цивилизация” – оригинален прочит на българската класическа комедия на Добри Войников. Спектакълът е съвместен проект на търновския куклен театър и  младите актьори от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”. Драматургичната адаптация и диалозите са реализирани от Маргарита Маринова. Постановката и оригиналната звукова картина са дело на Веселин Василев, а студийният звукозапис е осъществен от Петър Атанасчев. Ролите са поверени на Вероника Калчева, Веселин Врачовски, Сияна-Мария Петрова, Алек Трифонов, Силвия Минкова, Михаела Симитчийска, Бояна Узунова, Наталия Начева, Иван Желязков, Симона Димитрова, Маги Станова, Маргарита Маринова (глас) и Веселин Василев (глас).

Спектакълът осмисля възрожденски поучителното в контекста на нашето съвремие, без да прави директни препратки, без да се опира на битово-примитивното и евтино да се заиграва с публиката. Грамотен, умен и мъдър прочит на текста; модерна, елегантна, четивна постановка; блестяща, органична игра. Представлението е в духа на най-истинската ни представа за театъра – изкуството, което забавлява и обогатява.

Постановката е емоционална за зрителя среща с комедията на Добри Войников, която потвърждава старата истина, че талантливо написаната творба пренася своите послания през времето и пространството.

Приходът от спектакъла ще бъде дарен за каузата на фондация „ИСКАМ БЕБЕ”!