Култура

Краси Радков и Иво Сиромахов представят „Островът” на търновска сцена

Спектакълът „Островът” на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ идва във Велико Търново на 1 юни. От 19 ч. на сцената на МДТ „Константин Кисимов” публиката ще види Краси Радков, който се завърна в театъра след 14-годишно отсъствие, и Иво Сиромахов.
В постановката на режисьора Съни Сънински Радков е типичен български хитър и напорист балканец – монтьор , който следва американската си мечта да прави далавери в САЩ.
Сиромахов пък играе български професор , който от страната на неограничените възможности се завръща в Родината.
Двамата сблъскват характери и житейски философии – всеки от тях е убеден , че правилният български модел е неговият .

„Не знам за Вас, но лично аз живея с натрапчивото чувство, че има две паралелни Българии. Тази, която е в границите на държавата и тази, която е извън границите. И в двете Българии всеки се чувства длъжен да поучава другите как трябва да се живее. И вместо да търсим решение на проблемите си, ние ровим с настървение във въпроса „Кой е виновен?” Все пак трябва да има някой виновен, нали? Настояваме някой да е виновен за положението ни. И виновният да е някой друг. Не самите ние.
Правя този спектакъл, защото за мен е повече от очевидно, че независимо къде живеем, българите сме обречени да живеем заедно. Домът е чувство, а не географско понятие. Ние сме обречени да бъдем единни, сплотени, човечни и колкото по-бързо осъзнаем факта, че обвинението и търсенето на виновни води до самоунищожение, толкова по-скоро ще спрем да се чувстваме изолирани и самотни като островитяни, а държавата ни ще спре да прилича на далечен изоставен остров. Приликите с истински лица и събития в спектакъла изобщо не са случайни.” – казва режисьорът Съни Сънински.