Денят

Красимир Каракачанов: Левски може да ни даде вдъхновението и самочувствието да вървим напред

Тържествата, които се провеждат в памет на този велик човек, са заслужена почит.  В това трудно ежедневие,  на заобикалящ ни свят с объркани ценности вместо да се оглеждаме било на изток, било на запад, да търсим поредния голям брат, Левски може да ни даде вдъхновението и самочувствието да вървим напред. Както той казва „да решаваме делата си по български“. Това заяви във Велико Търново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, където участва в проявите, посветени на 148-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

„Днес отбелязваме тъжна дата в българската история. Датата, на която на бесилото увисна най-великият българин. Поне в най-новата ни история – човека, за когото до ден-днешен никой не си е позволил да каже лоша дума или да оспори неговите качества и саможертва в името на Майка България. И както казва самият Левски „аз няма да бъда турски и никакъв роб“. От тогава тръгва и неговият път към бесилото. Първо в Легията – знаменосец на четата на Хитов, съзирайки, че досегашната тактика на революционните движения не само в България, но и на Балканите не дават нужния резултат – той решава да организира собствения ни народ не да чака някой да го освободи, а сам да извоюва свободата си“, посочи Каракачанов.

„Минавайки през перипетиите на легията, виждайки как сръбската политика използва нашите легионери за своите цели, след което ги разгонва, а самият Левски е арестуван и бит от сръбските власти, виждайки политиката на Русия, Румъния или на Гърция, които вече са независими или автономни княжества, той достига до извода, че ние сами като народ със собствени сили трябва да постигнем това, към което се стремим – свободата. И го казва много точно – че нашата съдба зависи от нашите собствени сили. Казва и още – „този, който ще ни освободи, той ще ни пороби“. Оказва се прав. Лошото е, че още тогава не са го разбрали“, отбеляза министърът на отбраната.

Той припомни  едно от писмата на Левски, в което казва „ние, българите, искаме да живеем свободни в земите си България, Тракия и Македония“. „Тези негови идеали, неговата саможертва станаха пример за подражание на следващите поколения български революционери, защото, ако не беше Левски, ако не беше неговата мрежа, която той е изградил, ако не бяха онези дейци в тогавашната отоманска империя или в имиграция, на които той събуди духа, и ги насочи в правилната посока, нямаше да има Априлско въстание и освобождението на България“, отбеляза вицепремиерът.

По думите му днес е модерно да се цитира Левски. „За съжаление един или друг го цитира според своята идеологичеуска настройка. Преди години го изкарваха, че бил със социалистически убеждения, сега – че бил първият европеец. Той наистина казва, че ние  искаме да бъдем равни на другите европейски народи, но казва и как – не като чакаме някой друг да ни свърши работата и да ни каже какво да правим, а това зависи от нашите задружни сили. Казва още, че ние в бъдещото свободно българско ще решаваме проблемите си по български“.

Министърът на отбраната изтъкна, че има двама души в новата българска история, благодарение на които се е оформила националната идея. Това са Паисий Хилендарски и Васил Левски. Според него не трябва да приписваме Левски към чужди идеологии.
Пред паметника на Васил Левски в Националния военен университет той поднесе цветя, поздрави офицерите, курсантите,  сержантите, кадетите и войниците и награди отличени курсанти в конкурс за есе „Гибелта на Апостола на свободата“. Началникът на висшето училище бригаден генерал Иван Маламов връчи на министъра на отбраната почетния знак на висшето училище.

По-късно участва  в общоградското поклонение пред паметника на Левски в центъра на града, където произнесе слово в памет на Апостола. След заупокойна молитва, отслужена от свещеноиконом Славчо, представители на държавната и местната власт, граждани положиха цветя и венци.
Пред журналистите Красимир Каракачанов коментира предстоящите парламентарни избори.  „С общи приказки и общи заклинания, със сеене на клевети не се постига нищо, освен объркването на хората, все по-малка избирателна активност и разделение на българската нация на враждуващи лагери“, заяви вицепремиерът.
Според него има няколко каузи, около които може да има обединение. Сред тях са справянето с демографската криза, гарантирането на сигурността и опазването на българското земеделие. Каракачанов изрази опасения, че ако в следващия парламент влязат хора, които се мразят помежду си, те няма да могат да осъществят консенсус за добруването на обществото.