Култура Образование

Красимира Друмева с изложба „Обичам да чета” в Ректората на ВТУ

Изложба под надслов „Обичам да чета” представя във Велико Търново доц. д-р Красимира Друмева –  преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” . Експозицията бе открита във фоайето пред зала „Европа” на Ректората на висшето учебно заведение от проф. Радослав Радев. Същата изложба зарадва великотърновци в навечерието на 24 май тази година, когато улиците в града осъмнаха с плакати, носещи послания за удоволствие от четенето и обичта към писаното слово. Сега мястото й е друго, а как променя това цялостната концепция на събитието – попитахме автора доц. Красимира Друмева.

сн. ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

„Много е различно възприемането – когато представих тази колекция на улицата, тя беше по-скоро като провокация за неподготвените жители на града. Те, движейки се в забързания градски трафик, срещнаха случайно моята изложба. Сега, когато тя е аранжирана в едно камерно пространство, изолирано от шума и трафика, е възприемана доста по-детайлно, като един цялостен проект”, посочи в интервю за Общинското радио Друмева.

36 плаката украсяват фоайето на Ректората във ВТУ, а докато авторката ги подрежда върху стените, среща редица любопитни въпроси от страна на колегите, студентите и преподавателите в учебното заведение. „Бяха провокирани от изображенията и метафорите, които използвам. Те са най-съпричастни към идеите, които искам да споделя чрез изкуството на плаката. Това е мястото, в което книгите са на една голяма почит”, допълни авторката.

Акцентът в изложбата е аналоговата книга като извор на цялото познание и духовност на човечеството. Посланията насочват зрителите и към кирилицата като знак за идентичност за българския народ и култура. Експозицията обръща внимание дори на тактилното усещане, което носи връзката с писаното слово.

Експозицията „Обичам да чета” ще остане във фоайето на Ректората до края на месеца.

Красимира Друмева е графичен дизайнер и художник, дълго време работи в областта на фотографията и плаката, преподава във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Участвала е в редица изложби във Велико Търново, цялата страна и чужбина, в художествени пленери в Сърбия и Македония. Творческите й търсения са насочени предимно към графичния дизайн.