Прокуратура

Крадец на антики остава в ареста

По искане на Районна прокуратура – Велико Търново съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 30-годишен мъж за извършени поредни кражби.

Прокуратурата е привлякла Юлиян Г. в качество на обвиняем за това, че в периода от 09.10.2016 г. до 03.11.2016 г. в гр. Велико Търново, при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, чрез използване на технически средства – шперцове за отключване на секретни патрони, отнел от владението на различни собственици без тяхното съгласие с намерение противозаконно да присвои чужди движими вещи на обща стойност 5707,62 лв.

На 09.10.2016 г. в гр. В.Търново, от апартамент отнел  два златни пръстена, оригинален балкански пистолет с богата инкрустация от 18-19 век, 3 бр. реплики на балкански пистолети, оригинална кутийка с капсули, награден сребърен часовник със златна вложка от 1894г., 3 бр. възрожденски сребърни пръстени, личен турски сребърен печат, медна реплика на антична монета и 200 евро, всички вещи на обща стойност 3715,16 лв.

На 03.11.2016 г. в гр. В. Търново, от  апартамент, чрез използване шперцове за отключване, отнел чужди движими вещи – сребърни накити,  ключ за лек автомобил – всички вещи на стойност 1992.46 лева, престъпление по чл.196, вр.  чл.195, вр.  чл. 194, вр.  чл.29, вр.  чл. 26, ал. 1 от НК.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и за което е предвидено наказание лишаване от свобода от пет до петнадесет години. Налице е реална опасност той да извърши престъпление и да се укрие – има предишни осъждания, не живее на постоянния си адрес в гр. Габрово, с неустановено местонахождение е, поради което е бил обявен за общодържавно издирване. Предвид на това, съдът взе мярка за неотклонение „ задържане под стража“ спрямо лицето.

Определението подлежи на обжалване.