Култура Община

Концерт по Моцартови произведения открива фестивала Arbanassi Summer Music

С концерт по Моцартови произведения в църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ на 14 юли от 19,30 часа ще бъде открият 11-ият летен фестивал на класическата камерна музика Arbanassi Summer Music.  Програмата продължава на 16 юли с изпълнение на Старинни мелодии и танци от Оторино Респиги и Летни нощи от Берлиоз. Очаква се за концерта да пристигне и посланикът на Кралство Белгия у нас Н.Пр. Фредерик Мьорис.

На 19 юли фестивалната сцена се мести в арбанашката църква „Св. Георги“, където ще звучат творби на английските композитори Густав Холст и Бенджамин Бритън, както и симфоничната сюита „Уестсайдска история“ от Ленард Бърнстейн.

Заключителният концерт ще се състои на 20 юли. В него ще бъдат включени произведения от предходните три вечери, съобщи на пресконференция артистичният директор на фестивала Дмитрий Медстаг.

Творбите ще бъдат изпълнявани от седем музиканти от Белгия, Германия и България -Роберта Верна и Хеди Керпичан – цигулка, Демна Гигова – виола, Димитрий Местдаг – обой, Юлита Фъсева – контрабас и сопраното Лор Бинон. Всички те са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и на други световни оркестри.

„Arbanassi Summer Music се провежда от 2010 г. по инициатива на музикантите от Кралската фламандска филхармония Дмитрий Медстаг и съпругата му Юлита Фъсева, която е родена във Велико Търново. Домакин и организатор на събитието е Регионалният исторически музей с подкрепата на Община Велико Търново. Събитието е част от Културния календар на Старата столица за 2021 г. и е носител на престижния лейбъл  „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ . Arbanassi Summer Music е сред 730-те най-престижни международни фестивала“, каза  Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм“ в Община Велико Търново.