Култура

Концерт, посветен на Лазаровден, подготвят във Велико Търново

Фолклорен концерт „Лазар иде” ще се проведе в Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” на 5 април, сряда, от 17:30 часа. Студенти от класа по народно пеене на гл. ас. д-р Ана Борисова, възпитаници на класа й по народно пеене „Лазара”-Велико Търново и камерно-инструментална група ще се включат в концерта, посветен на предстоящия празник Лазаровден. Възстановка на обичая „Лазаруване”, индивидуални и групови изпълнения, много положителна и пролетна енергия очакват всички посетители на библиотеката във Велико Търново в сряда.

Това е вторият концерт, който народната певица и преподавател Ана Борисова организира в чест на предстоящ празник. Първото събитие бе в навечерието на Рождество Христово, и носеше името „Коледен благослов”. Сега отново с благословията за по-красиви и светли дни, с молитва за пречистване и призив за повече доброта и завръщане към изконните български традиции, концертът ще посрещне своята вярна публика. Народни изпълнения на песенни образци от различни фолклорни области на България са подготвили участниците.

За втори път пред публиката в болярския град своите красиви гласове ще извият 20-те дами от хор „Лазара”. „Ще се потопим в онази магическа атмосфера, която за нас днес наследство, но преди 100-200 години е била начин на живот”, сподели в интервю за Общинското радио Ана Борисова.

Особено е отношението на народната певица към Лазаровден, избрала името „Лазара” за хора, който ръководи. „Това е плод на обичта ми към пролетта, на вярата ми в доброто. Вярвам, че на всички нас ни предстоят хубави неща, че трябва да вярваме в едни по-добри, по-светли дни. Пролетта ражда света за един по-добър живот, Лазара е синоним на по-доброто – това е едно оптимистично претворяване на моята вяра, че доброто винаги побеждава злото, пролетта винаги побеждава зимата. Това е концерт, който ще очисти негативната енергия, и ще засади доброто в нас”, допълни Борисова.

Организатори на събитието са Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий”, Педагогически факултет, катедра „Музика”, Студентски съвет и Сдружение „Анна Фолкарт”. Входът за събитието е свободен.