Култура

Концерт „Краят на есента“ представят във Велико Търново Апостол Миленков – бас и Ружа Семова – пиано

 

   Концерт „Краят на есента“ ще зарадва почитателите на музиката във Велико Търново на 29 май от 18 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. В него ще участват Апостол Миленков – бас, Ружа Семова – пиано и Алекс Александров – модерация. Входът на музикалната вечер е свободен. 

Проектът е символ на Европа и се стреми да поощрява и подкрепя съвместното творчество и съзидание. Целите, които си поставят създаделите му са да обогатят европейското културно наследство, да допринесат за развитието и популяризирането на съвременната музика с помощта на австрийската история и настояще. Да създадат нещо значително и красиво, което да носи не само удоволствие, но да кара слушателя да се замисли за истински важните неща.

Песните за нисък глас и пиано за написани от утвърдени съвременни австрийски композитори, а техните изпълнители – Ружа Семова и Апостол Миленков, живеят и работят във Виена. Прекрасните композиции и техните стилови разлики изискват огромна виртуозност на интерпретацията и са особено сериозно художествено и професионално предизвикателство.

Културата е тази, която по време на криза, в която и да е държава, страда най-много. За щастие, във всяка епоха се намират мислители, философи и дарители, които се опитват да подкрепят, поддържат и продължават житейските и духовните ценности. В началото на 20 век такъв един човек е бил философът и мислител Лудвиг Витгенщайн.

  „Историята, на която се базира проектът е повече от 100-годишна, случва се в Австро-Унгария. В нейната основа е  кореспонденцията между Лудвиг Витгенщайн и Лудвиг фон Фикер  от 1914 г., в която Витгенщайн заявява, че желае да предостави анонимно дарение за нуждаещи се хора на изкуството на стойност 100 000 крони (сега около 400 000 евро). Това се случва непосредствено преди избухването на Първата световна война.

    По този начин Витгенщайн успява да подпомогне различни „културтрегери” , които получават дарения по преценката на фон Фикер. Избрали сме тримата, които не само получават най-големите суми, но са както поети, така и великолепни творци – Георг Тракл, Карл Далаго и Райнер Мария Рилке. В програмата на концерта, в който ще представим новонаписаните песни по текстове на тримата поети, в модерацията, са включени части от кореспонденцията между Витгенщайн и фон Фикер и кратки биографични бележки за поетите. Заглавието на проекта е заето от стихотворение на Р.М. Рилке“, разказа Апостол Миленков.

У нас концертът „Краят на есента“ ще бъде представен още в София по време на Софийски музикални седмици и в Русе – в Русенска опера. Във Велико Търново се реализира в партньорство с Общината и Австрийската библиотека в старата столица.