Образование

Конференции, Мартенски, Майски четения и сборници с докладите от тях правят великотърновските учени

Около 150 са членовете на Съюза на учените във Велико Търново. Над 20 са новоприетите. Те получават официално дипломите и членските си книжки към местния клон по време на Мартенските и Майските  четения миналата година.  Последният нов член е приет на среща на учените в края на 2018-а. Това е д-р Росица Динева, която защити дисертация в областта на правото, сподели председателят на Съюза на учените във Велико Търново проф.д-р Петко Ст. Петков. Той припомни, че освен двата споменати традиционни форума, през миналата година местните учени   участват за четвърти път в конференцията за откриване, опазване и дигитализиране на културно-историческото наследство. Тя се провежда през април по време на Международната борса за културен туризъм в старата столица.

Наши членове се включват и в различни форуми, организирани от други институции. Даваме експертни мнения по казуси, включително и за закони. Представяме по повод 1 ноември редовно и постиженията на някой от организацията ни, както това стана с проф. Карим Наама миналата година. Всички работим с огромен ентусиазъм и обществена ангажираност към делото, с което сме се захванали”, коментира  проф. Петков.

Той припомни, че великотърновският клон на СУБ има своя база от 1977 година. Тогава държавата предоставя на структурата така наречената Къща с маймунката, строена от майстор Колю Фичето. Тя се използва както за инициативи на местната организация, така и за други творчески прояви.

Докладите и съобщенията от научните форуми всяка година се издават в отделен том под общото заглавие „Дни на науката“. Това стимулира включването в тях както на утвърдени учени, така и на по-младите им колеги. Онлайн сборници пък се правят с материалите от научните конференции през април в дните на Международната туристическа борса.. „Те много помагат при обучението на студенти и докторанти. Полезни са и за всички останали, които се интересуват от културно-историческото ни наследство”, каза още проф. Петко Ст. Петков. Той е член на националното ръководство на СУБ и редовно участва в неговите заседания в столицата, защото да представляваш голяма част от учените в Северна България е сериозна отговорност.

ПОВЕЧЕ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КЛОН НА СУБ ЧУЙТЕ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ МУ ПРОФ. Д-Р ПЕТКО СТ. ПЕТКОВ В ПРИКАЧЕНИЯ ФАЙЛ: