Поминък

Консумирайте българското – акцент в събора на овцевъдите

Насърчаване потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини ще е във фокуса на тазгодишния седми поред събор на овцевъдите, който ще се проведе край Петропавловския манастир от 11 до 13 май. Той ще премине под мотото „Българските храни от българските суровини”. Ще има обособен специален щанд, на който ще се продават продукти директно от производители. Организаторите от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ вече работят в тази посока. Две големи търговски вериги магазини са поели ангажимент да предлагат български овчи и кози продукти. Най-големият пробив е промяната в Наредбата за имитиращи продукти. Работи се в посока промяна за Българския държавен стандарт /БДС/ за продукцията от родните овцевъди и козевъди.

„Криза с изкупуването на овче мляко има сега. Защото има тонове овче и козе сирене и кашкавал залежали при преработвателите. Не толкова, че потреблението е намаляло,а защото имитиращи продукти с палмово мляко превземат пазара. Ние рушим имиджа си – изнасяме овче сирене за САЩ. Смятайте колко е овче след като го продаваме по 2,50 долара за килограм. От друга страна – лъжем потребителя за агнешкото месо. Внесохме 30 000 агнета от Румъния. Месото, обработено от български кланици, се продаде в магазинната мрежа като родно. Българските агнета задоволиха потреблението по Великден и Гергьовден, но когато има внос, нормално е да не може животновъдът да реализира продукцията си. И се чудят колегите как да продадат агнетата си. Обществото да се погрижи за това, какво яде. В САЩ например тотално са забранени вече продуктите с палмова мазнина. Нека си даваме сметка кое е полезно за нас”, призоваха от НОКА.

Седмият национален събор на овцевъдите ще е разгърнат на терен от 140 дка, на който ще има 2 сцени, над 5500 кв. м. изложбени площи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв.м. за представяне на различни видове овце и кози, изложбена площ за техника и съоръжения за животновъдство. В събитието ще се представят над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на месни и млечни продукти, фирми за селскостопанска техника, оборудване и др.

Ще бъдат показани занаяти, на място ще има арт работилнички с демонстрации по дърворезба, плъстене, килимарство, бродерия, грънчарство и др., мобилни експозиции. Над 2000 изпълнители ще се включат в Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Ще има състезания по стрижба на овце, доене на овце и кози, теглене на товари от най-големите коне – тежковози, народни веселби, нестинарско шоу, кулинарно шоу, демонстрация на бойни умения на старите българи и др.

Кремена Крумова – Попова