Политика

Консултациите за състава на РИК ще се проведат тази събота в Областната администрация

Консултациите за определяне състава на Районната избирателна комисия ще се проведат на 6 август, събота от 10.00 ч. в Гербовата зала на Областна администрация във Велико Търново. Това съобщи заместник областният управител Огнян Стоянов във връзка с насрочените от Президента на Република България избори за народни представители на 2-ри октомври 2022 г.

Съгласно чл. 61, ал.4, т.1 от Изборния кодекс общият брой на членовете на РИК Велико Търново е 13 души, в това число председател, двама заместник председатели и секретар. При назначаването им се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 47-то Народно събрание съобразно броя на народните представители от всяка парламентарна група към 01.08.2022 г., като се използва методът на най-големия остатък, но не по-малко от един член от всяка парламентарно представена партия или коалиция.

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са парламентарно представени. Тези партии и коалиции имат право да правят предложения за членове на РИК само в условията на чл. 61, ал. 7 от Изборния кодекс. Ако партиите не се споразумеят състава на РИК ще бъде определен от Централната избирателна комисия.