Любопитно Спорт

Децата – най-активните посетители на Конната база в Арбанаси

Много деца и юноши, които с годините стават все повече и повече, посещават Конната база „Калоян 92” в с. Арбанаси, съобщи за Общинското радио председателят на Клуба и треньор Михаил Костов. Базата разполага с десетина учебни коня, подходящи за конен туризъм, хипотерапия и обучение на деца. За най-малките и за учениците тренировките са напълно безплатни, подчерта Костов. Понито е любимо на най-невръстните на възраст между 1 и 3 години. За по-големите деца до 10-годишна възраст са подходящи така наречените райд понита – порода между шотландско пони и голям кон, с ръст от 1,45 до 1,50 м.

Конна база „Калоян 92” в с. Арбанаси работи от вторник до неделя включително, с почивен ден – понеделник. Работното време през зимния период е от 8 до 12 часа, и от 13 до 17 часа.

Все повече туроператори предлагат различни атракции, свързани с конния туризъм, а Великотърновският регион предоставя интересни дестинации в тази посока. Езда сред природата, конен пикник и хипотерапия са сред многообразните услуги, които се предлагат за любителите на чистия въздух и интересния спорт. Няколко са маршрутите, които при хубаво време могат да посетят, яздейки с професионален треньор-водач, туристите – в района на Арбанаси, до Петропавловския манастир, хижа „Божур” и Ксилифор. Ако метеорологичните условия не са подходящи, се язди само на корда на закрития манеж, с който разполага базата. Ездата сред природата обаче е предназначена само за тези, които имат поне малко опит. Новаците започват с езда само на корда, под наставленията на инструктор.

Начинаещите, които решат да отидат да яздят за първи път, трябва да се облекат удобно, със стари дънки или спортен анцуг. Задължително им се дават каски – без тях е невъзможно да се качат на конете.

Конната база в Арбанаси се посещава и от хора с увреждания. Хипотерапията – ефективно лечение, базирано на общуването между коня и човека, е изключително полезна за тях.  „Конете трябва да са кротки, те са главно  стари спортни коне с травми, но подходящи за туризъм и разходки”, обясни Михаил Костов.