Здравеопазване

Компютри и апаратура за над 16 хил. лева дари Зонта на акушеро-гинекологичното отделение в МОБАЛ

Дарение от апаратура и компютри за нуждите на акушеро-гинекологичното отделение на областната болница в старата столица връчиха днес на екипа дамите от Зонта клуба във Велико Търново. То е на стойност над 16 хиляди лева. Парите са събрани на традиционното мероприятие „Бяло лято“, което се провежда през юни всяка година и е емблема за дамския Зонта клуб. С  дарения участват Ротари клуб – Велико Търново, Лайънс клубовете „Янтар“ и „Царевец“, Зонта клубове от София, Бургас, Русе и Стара Загора, много приятели и партньори на домакините.

Дарението включва пациентски монитор за жизнените функции на пациентката след операцията, два детски монитора за наличието на родилна дейност и детски сърдечни тонове. Дамите от Зонта клуба предоставиха още на отделението два перфузора, изключително необходими, нова операционна лампа с високи параметри за маса, която може да се използва и в други ситуации на интервенции. Нови два компютъра от дарението ще дадат възможност на великотърновския екип на аг-отделението в областната болница да имат постоянна онлайн връзка с РЗОК, за да се приемат по-бързо пациентките. А таблет ще позволява на лекарите да ползват електронно резултатите от изследванията по време на визитация.

 „Помощта е неоценима. Благодаря от името на великотърновските жени, на екипа и пожелавам на дамите от Зонта да запазят и занапред своя ентусиазъм“, каза на тържеството за официалното приемане на дарението доц. д-р Светлозар Стойков – началник на акушеро-гинекологичното отделение на областната болница. Той припомни, че това е пореден техен жест, чрез който се съдейства за повишаване на акушеро-гинекологичната помощ в областта. А нотариус Дешка Рачевец уточни, че Зонта си взаимодейства с отделението близо 20 години, а помощта на неправителствената организация през този период е за повече от 120 хиляди лева. Сред жестовете са ремонт на стаите в отделението преди основния му ремонт в старата болница, осигуряване на нови детски  креватчета и легла за майките, климатици и много други необходими по-малки неща. За дарението благодари и д-р Даниел Илиев – директор на областната болница във Велико Търново. Той квалифицира дейността на дамите като бяла лястовица, която трябва да е знак и за обществото, че дарителството е достойно и благородно дело, а в здравеопазването то е изключително полезно за повишаване качеството на медицинската помощ.

В Зонта клуба във Велико Търново членуват 30 дами. Техните инициативи срещу насилието над жени и деца, благотворителната им дейност, осигуряване на стипендии на бъдещи акушерки от филиала на Варненския медицински университет в старата столица, както и дългогодишната им благотворителна работа за отделението са добре познати на великотърновската общественост. За всичко това благодари на дамите и партньорите им от другите клубове президентът на Зонта Мария Игнатова. Тя сподели още, че предстои нова акция, която е в по-голям мащаб, за профилактика рака на гърдата с безплатни профилактични прегледи.