Денят

Комитет „Ген. Сава Муткуров” предлага във Велико Търново да бъде изграден Паметник на жертвите на комунистическия режим

Във Велико Търново да бъде изграден паметен знак (мемориал) в памет на жертвите на престъпния комунистически режим. Решение за участие в това начинание е взето на общо събрание на Сдружение „Комитет „Ген. Сава Муткуров“, проведено преди дни. На събранието на комитета е избран нов председател – Венелин Иванов, приети са четирима нови членове и е обсъдена програма за дейността през 2023 година.

Нашето желание е със собствени средства, набрани от дарения на съпричастни с каузата хора и организации, да изградим мемориал в района на съществуващия кръст на старите гробища – парк „Дружба” – на мястото, където са били избивани хора от Велико Търново и региона. Целта ни е да бъде възродена паметта за жертвите на престъпния комунистически режим, а в начинанието си срещнахме подкрепа от съмишленици – граждани, историци, наследници на репресираните след 09.09.1944 г. и др., посочи председателят на сдружението Венелин Иванов.

Стотици са убитите без съд и присъда, безследно изчезнали, осъдените на смърт, изселвани, въдворявани в трудови лагери, лишавани от имущество, от право на препитание, на обучение и репресирани наши съграждани. Те са от най-различни съсловия – кметове, адвокати, висши военни, свещеници, служители, предприемачи, търговци, интелектуалци, учители, лекари, хора на изкуството, работници. Много от тях са се сражавали във войните за национално обединение и са служили на обществото дълги години. Награждавани са с отличия и ордени. Били са лидери в обществения живот, дарители, спомоществователи на сиропиталища, старчески домове, болници и училища. Били са регенти, министри, кметове, депутати, командири на армии и гарнизони, пощенски служители, директори, допълва Иванов.

От Комитет „Ген. Сава Муткуров” са убедени, че невинните жертви на една човеконенавистна система заслужават да имат място, където достойно да бъде почетена паметта им.

В основата на концепцията за монумента “Октагонът на Възкресението”, в центъра на който е скулптурата “Осморното разпятие”, е символиката на възраждането и възкресението на паметта за жертвите . В християнството цифрата 8 се свързва имено с прераждането, възстановяването, възкресението. Поради това предложението е да бъде направен осмоъгълник с диаметър 8 м, като в края на всеки ъгъл бъдат поставени плочи с по с осем имена на жертви, а в средата да е скулптурата на Христовото разпятие, насложена 8 пъти.

От Комитета прилагат в предложението си и списък на 64 от всичките стотици великотърновци и жители на региона, убити без съд и присъда, безследно изчезнали, осъдени на смърт и репресирани от режима. Сред тях са кметовете Димитър Раев и Тодор Фъртунов, висши военни, министри и регенти като ген. Никола Михов, ген.- лейт. Атанас Стефанов, о.з. ген. м-р Рашко Атанасов, полк. Богдан Велизаров, ген. Никола Недев, ,медици като д-р Трейман, художници като Борис Денев и Александър Добринов, известни адвокати, фармацевти и др.

Предстои предложението за изграждане на паметника да мине всички съгласувателни и административни процедури, предвидени в закона.

Комитет „Сава Муткуров” работи и по реализирането на идеята в Пловдив да бъде поставен бюст-паметник на първия български генерал и патрон на сдружението. През 2023 година ще продължи и традицията да бъде връчвана награда на името на генерала на изявен курсант, роден във Велико Търново, възпитаник на Националния военен университет „Васил Левски”, а по случай рождението на генерала през декември ще бъде подредена изложба от пана в центъра на Велико Търново.

Сн. Проект за мемориала “Октагонът на Възкресението”