Коментари Полиция

Комисар Н. Николов: Няма да се закриват пожарните служби в малките населени места

Няма да се закриват пожарните служби в малките населени места, заяви във Велико Търново директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Николов.

Съгласно приемането на закона за изменение и допълнение на закона за МВР, предвиденото закриване на участъци се отменя, дори се предвижда разкриването на нови през следващата година, а в малките населени места с население до 5000 души има готовност за организиране на екипи с по двама служители.

„Хората обаче трябва да са на ясно, че тези двама служители не могат да осъществят едновременно спасителна и загасителна дейност. Те ще бъдат изпращани веднага при възникване на пожар и ще чакат останалата част от екипа, защото по-добре е двама пожарникари да дойдат на петата минута, отколкото трима на трийсетата.”, обясни комисар Николов.

Сезонът все още е преходен, а това е най-опасното време от годината, каза още комисар Николов.

По статистика на Главната дирекция от началото на годината 128 души са загинали при пожари, двойно повече са пострадалите, а спасените са над 1700 души. Затова комисар Николов апелира хората да внимават и да се съобразяват – да използват стандартни отоплителни уреди и да не подценяват опасността на огнената стихия.