Култура Любопитно

Колоритни танци, автентични костюми и пикантна храна представя групата от Перу

Перу е страна, криеща истински съкровища за всеки посетител. „Изгубеният град” на инките Мачу Пикчу („Стар връх”) е обявен за победител в състезанието „Седемте нови чудеса на света” и е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

В цялата история на Международния фолклорен фестивал никога не е гостувал състав от Перу. За първи път тази година търновци и гости на града имат възможността да се докоснат до изгубения свят на инките. С изпълненията си музикантите и танцьорите от „Peru Multicolor” показват пъстротата на традициите и магическото усещане за нещо далечно и неразгадано.

Ансамбълът е от столицата Лима и в него се включват 40 души, но във Велико Търново групата пристигна с 18 танцьори и музиканти.

„За първи път идваме в България. Тук ни харесва, хората са много любезни и отзивчиви. Всичко е добре организирано и това улеснява нашата работа – да представим културата си. Опитваме се да показваме танци от всички райони на Перу. В репертоара сме включили и танц от Куско, свързан с културата на инките. Мога да ви уверя, че всеки един елемент от нашите костюми е напълно автентичен.”, сподели за Общинското радио Хесус Ариола – ръководител на „Peru Multicolor”.

Групата е изнасяла концерти в Америка, Азия, Африка и Европа. Навсякъде се опитват да представят нещо различно и специално. А танцът wititi (уитити), който показаха по време на дефилето във Велико Търново, е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.

Любопитно е, че най-високият град в света се намира в Перу. Това е Риконада, който е построен на 5099 метра надморска височина. От територията на Перу извира и най-голямата река в Южна Америка – Амазонка, а перуанската кухня е включена в Книгата на рекордите на Гинес като най-разнообразната с нейните около 500 ястия. Затова и първата кулинарна вечер в рамките на фестивалната програма бе посветена на перуанската кухня.

„Използваме много подправки, особено люти чушки чили, които обаче в Перу са жълти, а не червени. Националната ни напитка се нарича „писко” и се прави от лимон, захар и яйчен белтък. Може да се добави и алкохолна напитка от ферментирало грозде. Смесва се с лед и става перфектен коктейл, а качествата му са признати по целия свят. В чест на танца wititi приготвяме солтерито. Това е традиционно предястие от региона на Лима. Приготвя се от сирене, царевица, домати и лук,  добавят се сол, черен пипер, оцет..”, разкри още Хесус Ариола.

Красивите изпълнения на група „Peru Multicolor” може да гледате на сцената на Летния театър в четвъртък (27 юли), както и на големия закриващ концерт на 29 юли (събота).