Любопитно

Колко младежи ще станат емигранти в следващите 10 години, проучиха специалисти

    Удовлетвореността от полученото образование, какво най-често ги провокира да сърфират в интернет и редица други нагласи сред младежите между 15 и 29 г. проучи Фондация „Фридрих Еберт” едновременно в 10 балкански страни със съдействието на „Галъп интернешънъл”.  Анкетата обхваща жители на България, Румъния, Косово, Албания, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Хърватска, Черна Гора и Словения. Подобно международно изследване в региона е правено и преди четири години, а това дава база за сравнение не само на общностните разлики, но и как те са се изменили във времето.

Пред микрофона на Общинското радио данните за младежката емиграция обобщи Борис Попиванов, доцент по политология във Философски факултет на СУ:

„Създадохме пет въпроса, които да измерят нагласата на младите – искат ли да емигрират, избрали ли са страна, в която искат да живеят, правят ли вече реални стъпки за отпътуване  (във връзка ли са с посолства или университети), имат ли приятели или роднини в чужбина, които да им съдействат, както и колко време планират да останат. На база тези данни опитвахме да предвидим реалния брой млади хора, потенциални емигранти в близкото десетилетие”, сподели той.

Страната ни е някъде по средата.

На Балканите най-малко бъдещите емигранти има в Черна гора – около 26 000, най-много са в Румъния – 385 000. Прогнозата е че над 1 600 000 от младото население в региона обмисля да го напусне. Въпреки голямата бройка, това всъщност са по-малко от 20% от всички младежи.

На всеки в изследването е предоставена възможност да степенува три страни по избор.

Не е изненадва, че най-желана е Германия.
На второ място е Обединеното кралство.
Една от страните, които през 90-те години бе най-мечтана – Щатите, сега е едва на трето място в класацията.

Любопитни са и причините, поради тези са предпочитаните дестинации за гурбетчии и мигранти.  Сред най-апетитните предимства на Германия са посочени ниски или отсъстващи такси за образование и по-организирания обществения ред. Що се отнася до Великобритания – повечето млади не понасят климата там, а цените за живот им се струват високи, но понеже мнозинството си мисли, че знае английски, езиковото предимство надделява. В САЩ искат да отидат предимно такива, които вече са посетили страната за обучение или бригада.

Сред причините водещи са икономическите,

по-добрите заплати. Други мотиви, като културно опознаване, образование или политическа репресия са рядкост. Добри са новините, що се касае до престоя.  В балканските членки на ЕС младежите, които искат да заминат завинаги са доста по-малко от останалите страни в региона. Болшинството сочат желание за пребиваване зад граница за срок между 1 и 5 години.