Денят Социални дейности

Коледен благотворителен базар подредиха във ВТУ

Коледен базар подредиха  във фоайето на Пети корпус и Ректората на Великотърновски университет. Артикулите в благотворителната разпродажба са дело на деца и младежи, лишени от родителска грижа, хора с увреждания и студенти от специалностите „Социална педагогика”, „Начална педагогика с чужд език”, „Предучилищна педагогика и логопедия” и „Психология”.Базарът ще бъде отворен днес и утре  от 10.00 до 16.00 часа. 

Разноцветни картички, коледни украшения и сувенири очакват своите нови притежатели. Средствата събрани от продажбата им ще бъдат използвани за потребителите на социалните услуги, които са ги изработили. „ Ще закупим нови материали и торта за Нова година. При нас има 12 деца. Най- малките са втори клас. Всички се включват с голямо желание в дейностите. За трета поредна година съвместно със студентите, които са им ментори, те изработват изделията. По традиция участваме за два дена и в Коледния базар в парк „Марно поле”. За втора поредна година ни посетиха и ученици от Американския колеж, които също дадоха своите подаръци на малчуганите”  обясни  Маргарита Игнатова, възпитател в Център за настаняване на деца, лишени от родителска грижа, от семеен тип във Велико Търново в кв. „Колю Фичето”.

 

В центъра работят 6 души, които полагат грижи за децата. „Ние сме едно голямо семейство. Работата ни е разнообразна и едно голямо предизвикателство. Няма как да скучае човек и винаги има нови идеи, които могат да бъдат осъществени. Социалната сфера все още не е привлекателна за младите кадри заради ниското заплащане, но дори и в намален състав се стремим да обгрижваме всички деца”, допълни Маргарита Игнатова.

 

Представени са и произведения на хора с увреждания от двата центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост. С картичките и украшенията показваме, че 14-те младежи до 35-годишна възраст в институцията могат да се научат да извършват различни подходящи за тях задания, обясни Росица Пенева, трудотерапевт в центъра. „ За празниците пожелавам на младежите да се чувстват значими и важни. Нека да получат необходимата им подкрепа, да бъдат радостни и щастливи”, добави Пенева.

За втора поредна година на  базара се спира 21-годишната Полина Божинова, която се обучава в специалност „Предучилищна педагогика и логопедия”. Тя си избра част от предложените артикули. Две картички и ръчно изработени сувенири ще украсят дома ѝ. „Обичам да купувам различни неща от благотворителни инициативи. Винаги се включвам, когато са за деца. Миналата година отново посетих базара в Пети корпус. Надявам се малчуганите, които са сътворили, представените красоти, да прекарат празниците с много веселба, а през следващите години да ги следват щастието и здравето”, сподели усмихнатата студентка.

Инициативата се провежда със съдействието на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и сдружение „ЗОВ България”.

Диана Колева