Поминък

Колбасар: „Правят се постоянно проверки, няма място за притеснения“

Днес стана ясно, че е установен нов случай на Африканска чума при 6 диви свине в община Свищов.. Има съмнения и за зараза в свинекомплекса в Българско Сливово, където се гледат хиляди животни, но се чака официално да излязат резултатите от втората проба в Националната лаборатория. Първата е направена в частна и е дала положителен резултат.

Как се справят обаче производителите на мезета, суджуци, кюфтета и кебапчета, чиято основна съставка е именно свинското месо, коментира Иво Михайлов, наследствен колбасар от Велико Търново:

„Не работя с тези, при които е открита Африканска чума по свинете. Аз се снабдявам с месо от района на град Левски и Търговище. Но си има надзор във всяка кланица. Предприети са мерки. Има надзор навсякъде Правят се дезинфекции на бусове, които влизат в свинекомплексите. Има военна полиция по местата. Наблюдават се доставките. Дават се кръвни проби, преди да се заколят животните. Няма кланица, в която да се заколват заразени или без регламентирани документи прасета. Това ни застрахова. Няма нищо притеснително”, посочи Михайлов.

Кремена Крумова – Попова