Здравеопазване

Кое хранене можем да наричаме пълноценно?

Не е трудно човек да остане с впечатлението, че на тази планета няма живо същество, което разбира от правилно хранене. В сутрешните блокове се говори за детокс, джусинг, суперхрани и още един куп модерни термини, а много от тези съвети често си противоречат.

Какво обаче ни казва науката? Има ли някакви ясни граници кой тип хранене е пълноценен, как точно трябва да си приготвяме храната и прочие? Всъщност има. И както изглежда, не е чак толкова трудно. Не е задължително да си готвим сами, но е хубаво да сме запознати с по-добрите методи на приготвяне. Така дори да разчитаме на ресторантите, знаем какво да избираме. Даже е супер, че по отношение на доставка на храна Велико Търново е развито и има доста здравословни избори.

Така че нека разгледаме няколко прости правила за пълноценното хранене и така заедно ще се убедим, че е съвсем възможно. И не, не е необходимо да е безвкусно, нито пък скъпо – може хем да е вкусно, хем достъпно!

Правило №1: Минимална преработка

Най-лесното нещо, което можем да предприемем, е да ядем храни с минимална преработка. Това значи да избираме печено месо, вместо готови колбаси и салами, които обикновено са страшно преработени. По-добре да изпечем картофи и да си направим сами такъв чипс, отколкото да разчитаме на готовите пакетирани продукти.

Дори е по-хубаво да си направим палачинка и да си я намажем с наш конфитюр или дори течен шоколад (и такъв можем да направим сами), отколкото да разчитаме на вафли или други съмнителни десерти. Пърженото също се смята за доста прекалена обработка, така че е по-добре да заложим на печени и варени неща.

Правило №2: Ежедневно разнообразие

В България има тенденцията едно хранене да го ядем целия ден или дори няколко дни. Това е проблем, тъй като така се лишаваме от разнообразието, което по принцип ни носи всички необходими витамини и минерали за нашето тяло. Но да, напълно разбираемо е, че е трудно да се приготвят постоянно различни ястия. Но и за това има решение!

Можем да приготвяме 2-3 ястия на седмица, но да ги разпределяме като хранения веднъж на ден. Тоест ако сготвим бобова култура в 12 порции например, това са 4 порции за тричленно семейство, които могат да се разделят на 4 отделни дни. Същото важи за абсолютно всичко. Така не само спестяваме време, защото готвим веднъж за дни напред, но нищо не ни пречи да приготвим няколко ястия.

Другото трикче е да разчитаме на хубава готова храна. Дори не е нужно да ходим да я купуваме, тъй като има доста онлайн платформи, които да ни помогнат в това (например Foodpanda).

Правило №3: Малки промени

Честно казано, ако спазваме само горните две правила – непреработени и разнообразни храни – вече ще се храним сравнително пълноценно. Проблемът е, че трудно се развиват такива навици и повечето хора се опитват да направят прекалено резки промени. Затова е и това 3-то правило, което да ни помогне в преминаването към по-здравословен начин на хранене.

Най-добре е да не променяме всичко наведнъж. Може първо да започнем да се храним с по-добра закуска – яйца вместо баничка примерно. После да си оправим вечерята, защото почти всеки се храни вкъщи тогава. Накрая вече можем да помислим и за обяда. Това е!