Община

Княз Фердинанд отново ще обяви Независимостта в Търново

На 23 септември 2018 г. (неделя), по случай 110-годишнината от обявяването на независимостта на България, община Велико Търново и „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД организират историческа възстановка „Посрещане на Княз Фердинанд на гара Трапезица и обявяване на независимостта на България“ и атракционно пътуване с „Корона експрес“ – ретро влак с парен локомотив.
Събитието е част от националните чествания на 110 години от обявяването на Независимостта под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов, и е включено в Националния календар на Европейската година на културното наследство 2018.
Атракционното пътуване на „Корона експрес“ с парен локомотив с включен вагона на цар Борис III ще започне в 11:50 ч. на 23 септември по маршрут гара Горна Оряховица – гара Трявна и обратно.
В 12:10 ч. на гара Трапезица във Велико Търново ще бъде представена историческа възстановка на пристигането на княз Фердинанд, министър-председателя Ал. Малинов и официалните лица, посрещането им от кмета и търновското гражданство и прочитане на Манифеста за обявяване на независимостта на България, както и обявяването на княз Фердинанд за български цар.
Както знаем от историята, князът и правителството пристигат с царския влак от Русе през гара Две могили в Търново, като манифеста за обявяване на независимостта на България е написан на ръка в самия влак.
Историческите събития ще бъдат пресъздадени от актьори от МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново и членове на клуб „Традиция“.
След краят на възстановката, ретро-влакът ще продължи пътуването си по маршрут гара Велико Търново, гара Дебелец, гара Дряново, спирка Бачо Киро (Дряновски манастир) и Трявна (14:10 ч). След едночасов престой в Трявна, влакът отпътува обратно по същия маршрут до гара Горна Оряховица.
Билети за пътуването на ретро-влака могат да се закупят от касите на БДЖ в цялата страна, местата са ограничени!
Възстановката на гара Трапезица е безплатна за всички граждани и гости на града.