Здравеопазване

Книжката „Мечо с диабет“ отива в детски и социални заведения в община Велико Търново

Ново допълнено издание на книжката „Мечо с диабет“ за подрастващи с това заболяване е вече факт. От нея близо 50 броя ще бъдат предоставени на детски и социални заведения в община Велико Търново, разказа Райна Недялкова – един от авторите на изданието. Във втория вариант Мечо вече е и тийнейджър, после кандидат-студент и ще учи медицина. Нови стихове и рисунки допълват изданието, което ще помогне на по-малките и по-големи момичета и момчета с диабет да живеят по-лесно с този неканен гост.

За да стане факт вторият тираж, помага с лични средства Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново. Книжката финансират и акушер-гинекологът д-р Мавроди Калейнски, Ивайло Проданов от „Българска стевия“ – Велико Търново, Татяна Грънчарова и Росица Даскалова – приятели на Райна Недялкова. Другият автор на „Мечо с диабет“ е Марияна Димитрова. Илюстрациите прави младата художничка Белица Колева.

„ Огромна благодарност на всички, които ни подкрепиха! Така още от малки децата ще се научат на толерантност, съпричастност и доброта, ще знаят, че приятелите им с диабет с нищо не са по-различни от останалите! За мен е чест и истински празник за душата ми, че успяхме да направим и второ издание. Досега безвъзмездно за различни краища на страната съм изпратила 80 книжки „Мечо с диабет“, споделя още Райна Недялкова.