Култура Любопитно

Книги намират сами своите читатели в националната кампания „Зелено четене”

Националната кампания „Зелено четене” гостува във Велико Търново. В дните до 26 юни, всички жители и гости на града ще могат да намерят книги на български автори в парковете на старата столица. „Двигател” на инициативата е младата писателка Надежда Динева, а мотото е „Книгите сами ни намират”.

Идеята за кампанията идва едва преди месец. Първоначално Надежда решава да дари своя роман и книгите да се появяват в паркове и градини само в столицата София. Споделя идеята с нейни приятели и съмишленици, от които получава големи дози вдъхновение и подкрепа, като само в рамките на няколко часа идеята се развива и до национално ниво. Включват се още български автори, а по-големите градове в страната стават част от кампанията.

„Аз вярвам, че правилните книги идват при нас в точното време, когато имаме най-голяма нужда от тях, от техните послания, мъдростта им, от емоциите, с които ни зареждат” споделя писателката. Точно за това книгите намират сами своите читатели в кампанията „Зелено четене”.

Обхваната е доста пъстра палитра от жанрове. Към момента в кампанията са се включили 12 автори. Участват, също така, и два сборника с разкази на български младежи, от последните две издания на Национален литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи че можеш!” Участват и книги с поезия на млади български поети. Всеки автор сам решава с колко книги иска да се включи, и ги предоставя напълно безвъзмездно.

Организаторите споделят, че към момента кампанията се развива доста успешно, въпреки че стартира едва преди две седмици. Първият тур е в София и Бургас, след това се включват градовете Русе и Благоевград. „Зелено четене” предстои и във Велико Търново, както и други по-големи градове.

Тъй като идеята е книгите да се появяват изненадващо, ден предварително във фейсбук страницата на инициативата се обявява график с участващите градове. Кампанията продължава до 26 юни.

Популяризиране на съвременната българска литература и четенето на обществени места са основните цели на кампанията. Във всяка една книга има книгоразделител с информация. Книгите се наричат „книгода̀ри”, подарък, който може да бъде отворен отново и отново. А идеята е – всеки нов читател, след като прочете книгата да я подари на друг. Всеки, който желае да стане посланик на кампанията може да остави свои книги на същите места, където се появяват и останалите.

Друго важно условие е – всеки, който се сдобие с книга от кампанията трябва да направи снимка и да обяви в социалните мрежи, че го е намерила книга, с #книгодар. И след като прочете книгата и сподели посланието ѝ, да я подари на свой близък или приятел.

Не е предвидено книгите да бъдат връщани обратно в парковете. Последният човек, в който остане дадена книга може да я задържи за себе си.

Гергана Нинова