Култура

„Книги за смет” отново гостува във Велико Търново

На 11 и 12 май за 7-ма поредна година в пет български града се провежда инициативата Книги за смет. Kaufland Bulgaria е основен партньор на седмото издание на „Книги за смет”Всеки, който предаде 1 кг пластмаса може да получи книга по избор и отстъпка за други устойчиви продукти.
Книги за смет е една от най-мащабните инициативи у нас в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява четенето. На 11 и 12 май в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Стара Загора всеки може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса и да получи в замяна книга и отстъпка за други устойчиви продукти.

Събитието в старата столица ще започне на 12 май в 10,00 часа и ще продължи до 13,00 часа на  паркинга на Kaufland (ул. Краков 2Б) и на Mall Велико Търново. Желаещите да се включат в „Книги за смет“ трябва да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди, авточасти.

 

За всеки килограм пластмаса участниците ще получават талон за една хартиена или две електронни книги, които могат да бъдат изтеглени от сайта на Книги за смет. За да могат повече хора да се включат в кампанията, всеки участник може да получи максимум два талона за книги и един талон за отстъпка на продукти, независимо от предаденото количество пластмаса.
От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 55 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. Кампанията се организира за седма поредна година.