Култура

Книга трета на „Светът за българския воин“с представяне в старата столица

Третата книга от поредицата „Светът за българския воин“ ще представи авторът ѝ Димитър Димитров в старата столица. Срещата с читателите ще се проведе на 4 юни от 19 часа във фоайето на Регионалната библиотека „Петко Рачев Славейков“.

В книгата са събрани сведения от чуждестранни периодични издания, които проследяват бойните действия на Българската армия по време на Първата световна война. Авторът представя и оригиналните текстове, от които черпи информация. Събитието се организира с подкрепата на Община Велико Търново, Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ и НВУ „Васил Левски“.

Димитър Димитров завършва Софийския университет “ Св. Климент Охридски“ със специалност математика през 1978-а. Година по-късно емигрира в Италия, където прекарва десет месеца в емигрантските лагери в Триест и Латина. След това се мести в Англия, където постъпва на работа в Българската секция на Би Би Си в Лондон.  Там създава програмата „История и политика“, която води до края на 2005 година. В  нея разглежда теми, недопускани в комунистическа България и представя новоразсекретените документи на Форин офис за България. По-подробно тези документи  са включени в неговите две книги „Съветска България“, издадени от Би Би Си през 1994 и 1999 година. Съавтор е на  сборника „Би Би Си и България“, по повод 60-годишнината на предаванията на Би Би Си на български. През 2013 година излиза първата книга от поредицата „Светът за българския воин“.