Култура

Книгата „Пътят. Драконът. Художникът” на проф. Пламен Легкоступ разказва за 850 дни в Китай

Книгата „Пътят. Драконът. Художникът” на проф. Пламен Легкоступ излезе на книжния пазар. Новото издание е предназначено за всички, които се интересуват от необикновената, актуална и много привлекателна тематика, свързана с Поднебесната империя. В нея авторът споделя впечатленията си от Китай, натрупани от 2010 до 2018 г. Професорът споделя своето виждане и разбиране за Китай. Изданието е онагледено с 238 авторски фотографии, както и картини на художника, вдъхновени от досега му с китайската култура. „Книгата има цяла глава с включени картини от китайския период на художника. Тя говори не по-малко от другите, дори казва повече. Тя се изразява с други средства, с друг език. В тази глава има картина, в която е изобразен дракон във формата на кораб. Той носи всякакви храмове – християнски, будистки, мюсюлмански. И тук ще цитирам автора: „В днешния потоп, който е по-страшен от библейския, трябва да спасяваме душите си”. Това е едно от философските откровения на Легкоступ, които са скрити като бисерчета в този текст между всякакви описания между забавни случки, срещи с хората, приключения и какво ли още не”, акцентира издателят Нейко Генчев.

Период от повече от 850 дни, прекарани от професор Пламен Легкоступ в Китай, е описан в изданието. То има осем глави, а цветните илюстрации  показват модерния свят по пътя на коприната. Изданието, по думите на рецензента му д-р Люба Атанасова, не може да бъде жанрово определено. „Книгата може да се ползва и като пътеводител, и като мемоар, дори като монография, тъй като някои неща са изследвани на терен. За тези осем години съм видял как Китай стремително се изстрелва във висините, върви все по-нагоре и все по-напред. Хората там са изключително усмихнати и това може би се дължи на тази източна култура и манталитет”, посочи авторът.

В  книгата „Пътят. Драконът. Художникът”  проф. Легкоступ разкрива значението на митологията, философията и религията на синкретизма на древното величие и съвременната мощ на страната. Той увлекателно и компетентно запознава читателите с местата, които е пътувал през всичките 850 дни, разказва как забележителностите по тези градове и места подпомагат работата му като художник.

Изданието бе представено в рамките на Петата научна конференция „Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай  и страните от Централна и Източна Европа”, чийто домакин бе Институт „Конфуций” при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.