Община

Кметът на Велико Търново се срещна с руски журналисти

Кметът инж. Даниел Панов посрещна група журналисти от Москва и Тюмен, които са на посещение в България по покана на Съюза на българските журналисти. Даниел Панов запозна гостите с историята, благоприятното географско разположение, икономиката и културата на старата столица.

По време на работната среща бяха обсъдени възможности за популяризиране на България и Велико Търново като туристически дестинации. Акцентът бе поставен върху възможностите за културен туризъм в старопрестолния град и региона.

Още в сутрешните часове на днешния ден журналистите от Русия разгледаха крепостите Царевец и Трапезица, Мултимедийния посетителски център с представените сцени и събития от епохата на Второто българско царство, музей „Възраждане и Учредително събрание”, катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица”. Обиколката им включи също Самоводската чаршия, църквата „Възкресение Христово” и паметника на генерал Гурко в парк „Марно поле”. В Арбанаси представителите на медиите останаха силно впечатлени от средновековния храм „Рождество Христово”.

Журналистите са от различни руски водещи медии – радиа, телевизии и печатни издания. Те се поинтересуваха за европейските проекти, които се развиват във Велико Търново, за руската общност в града, както и какви са местните медии и как кметът осъществява връзката си с тях.

Кметът сподели, че освен традиционната комуникация на Общината с медиите, социалните мрежи като Фейсбук са един бърз и удобен начин да се реагира на различни проблеми, които изискват бърза намеса.

Преди да гостуват в старата столица, руските журналисти са посетили Плиска и Преслав, а във Варна са взели участие в кръгла маса за славянската култура.

Даниел Панов ги покани тази вечер да наблюдават aудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина” и им разкри, че се работи по проект за разширяване на търновския Музей на восъчните фигури. Показа им и умален макет на паметника „Асеневци” – част от Парка „Търновград – духът на хилядолетна България”, който ще бъде изграден в района на Френкхисар.

Руските журналисти и кметът си размениха подаръци, по-интересните от които сибирски чай и руско сладко от зелени орехчета, а преди да си направят обща снимка, руснаците му взеха интервю.

„Уверен съм, че ще бъдете добри посланици на Старата българска столица, на облика й като целогодишна дестинация за културен туризъм, образователно средище и проспериращ град”, обърна се Даниел Панов към журналистите от Русия. Гостите заявиха, че при първа възможност ще посетят отново старопрестолния град.