Община

Кметът Даниел Панов се срещна с посланика на Кралство Испания

Спряната към Велико Търново магистрала „Хемус“ е пречка и пред туризма, и особено пред инвеститорите. Това заяви посланикът на Испания в България Алехандро Поланко Мата, който разговаря с кмета инж. Даниел Панов  за възможностите за разширяване на двустранното партньорство.

Градоначалникът подчерта, че всички кметове от Северна България са категорични, че и АМ „Хемус“ трябва да е приоритет и да се завърши с темпове, с които се строеше до пролетта на 2021-а година, но същото важи и за магистралата Русе – Велико Търново и продължението й с тунел под Шипка към Свиленград.

 

Преди ковид-кризата 160 000 българи са посещавали годишно Испания, а 80 000 испанци – България. Велико Търново е познат град сред туристите от Иберийския полуостров, но войната в Украйна забави темповете на възстановяването на посещенията, каза посланик Мата.

 

Обща цел, за която ще работят, е активизиране на контактите и сътрудничеството с Толедо – побратимен на Велико Търново град още от 1983 година. Партньорството може да се развива и в сферата на културата, туризма, образователния обмен, а също и в прилагането на опит в опазването на сгради, които са паметници на културата.

 

На срещата бе обсъдена и политическата криза в България, ясен израз на която бе поведението на партиите, определили се като опозиция по време на първото заседание на 48-о Народно събрание. Няма две мнения по въпроса – нужно е правителство и стабилно мнозинство предвид задълбочаващите се проблеми. А в Испания не е въведено задължително машинно гласуване, сподели още посланик Мата.

 

Посланикът на Испания гостува във Велико Търново за откриване на изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“, подредена във фоайето пред зала „Европа“ в Ректората на ВТУ.