Култура Община

Кметът Даниел Панов: „Имаме ръст от 40% на туристите през 2022 г., кметовете да заделят повече пари за реклама“

40% е ръстът на туристите във Велико Търново през 2022 година. С него достигаме почти нивата ни от 2019 година, обяви по време на тържественото откриване на 18-ото издание на  Международното изложение „Културен туризъм“ 2023 кметът на старата столица Даниел Панов. Тенденцията продължава и през настоящата година – в старопрестолния град се завърнаха организираните туристически групи от Турция, Полша и други държави, а посетителите от Румъния вече са повече спрямо цифрите от годината преди пандемията – 2019-а.

„Радвам се, че това изложение има имидж и авторитет, и че българските  общини се научиха да рекламират своите туристически продукти и потенциал. Кметовете са отделят повече пари за реклама и маркетинг, защото това ще популяризира нашите традиции, обичаи и фолклор, нашата българщина”, посочи още кметът. И обърна внимание, че за успешното развитие на българския туристически продукт са необходими значителни финансови средства, които на национално ниво да бъдат насочени към инвестициите на общините за развитие на културния туризъм и призова за активни съвместни действия на местната власт, бизнеса и ресорното министерство. „Културният туризъм има над 20% дял в общия туристически продукт на страната. А Велико Търново като столица на културния туризъм е сред градовете с най-голям ръст на посетители“, подчерта и заместник-министърът на туризма Мариела Модева. По думите й, увеличението на туристите тази година вече е с 9% спрямо 2019-а година – преди пандемията.

В тазгодишното издание на единствения у нас туристически форум с фокус върху културата и туризма участват общини, туристически компании, дипломатически мисии, туристически сдружения и производители от България и Румъния, Република Корея, Република Северна Македония, Индия, Палестина. Колорит към международното представяне добавят гости от местната администрация в йорданския град Карак и туроператори от Гърция.

Международното изложение се провежда в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и се организира от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”, местната администрация и Министерството на туризма. Ще продължи до 23 април.

На официалното откриване днес, специален поздрав към гостите отправиха „Джуниър бенд“ от СУ „Ем. Станев“, Ансамбъл „Българче” от Общинския детски комплекс Велико Търново и двама изпълнители на каба гайди от Златоград.