Община Политика

Кметове искат пряко финансиране на малки проекти чрез фонд към Министерски съвет

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и председател на Националното сдружение на общините и председателят на местния Общински съвет Венцислав Спирдонов, председател и на Националната асоциация на председателите на общински съвети, бяха гости на Отчетно-изборното събрание на Националното сдружение на кметовете на кметства, провело се във великотърновското село Вонеща вода. След дискусии трите национални организации постигнаха споразумение да работят заедно с фокус, обърнат към малките населени места. „Няма какво да делим, целите ни са общи“, заяви Даниел Панов.

Идеи за обособяване на фонд към Министерски съвет за пряко финансиране на малки проекти на Кметствата, до който да имат достъп всички малки населени места в страната, бе една от обсъжданите идеи на събранието в с. Вонеща вода. Кметовете на кметства настояват още за уеднаквяване на стандартите за прилагането на законите във всички български общини и финансиране на сдружението им, по подобие на Националното сдружение на общините и асоциацията на председатели на общински съвети.

По време на събранието бе преизбран единодушно за председател на Националното сдружение на кметове на кметства кметът на Калофер Румен Стоянов. Посочени бяха и негови заместници.