Култура Община

Клубът по битова култура към читалище „Надежда” отпразнува 30-годишен юбилей

С откриване на изложба и награждаване на своите членове и ръководители, Клубът по битова култура към читалище „Надежда” във Велико Търново отбеляза своя 30-годишен рожден ден днес. Експозицията, която предизвика изключителен интерес, откри ръководителят на талантливите дами Павлина Владева. „Днешният ден е и празник – честит празник на християнското семейство и християнската учаща се младеж. На днешния ден Мириам, бъдещата Богородица, изкачва стъпалата на храма и започва да се учи на плетене, шиене и тъкане. Има нещо символично в този празник и в тези нейни първи стъпки. Искам да поздравя жените от клуба, защото вече 30 години те участват в изложбите на града, и със своя труд, упоритост, фантазия, те успяват да наложат марката на клуба, който се превръща в емблема на нашия град”, акцентира Владева.

Рождениците и техните гости приветства и арх. Донка Колева, председател на настоятелството на читалище „Надежда”. „Откривам тази юбилейна изложба с пожеланията за дълъг живот на всички участници и в бъдеще все така да ни радват и обогатяват нашите традиции”, подчерта от своя страна Колева. Своите благопожелания отправи и секретарят на културната институция Магдалена Костадинова.

След откриването на експозицията, в репетиционната зала на читалището Георги Чукуров от дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново поздрави дамите от Клуба по битова култура, и пожела следващата година в техните редици да се включат представители на по-младото поколение.

Павлина Владева изложи в обширна презентация 30-годишната история на Клуба. Създаден е през 1897 г. от сърцатата търновка Цветанка Дачева, която е правнучка на укривателката на Васил Левски в Троян – баба Тона Милина. Дачева е с богат опит в ръководството на кръжоци и клубове. Читалищното настоятелство прегръща идеята и за клуб, в който търновки поддържат българските народни традиции вече 30 години. В клуба досега са членували над 70 жени, главно пенсионерки. Главна цел на клуба, която се поставя при учредяването му, е да съхрани и обнови традицията в изработването на стари градски ръкоделия –макраме, битова тъкан, художествена бродерия, текстилни пана, апликации и др.

Днес клубът по битова култура има 20 участнички. В своите произведения майсторките-приложнички съумяват да вземат най-рационалното от българската традиция, умело съчетавайки я с чуждата, и да създадат нови модели, подчерта ръководителят Павлина Владева.

След ретроспекцията, тя, заедно с дамите от Клуба по битова култура, получиха грамоти от ръководството на читалище „Надежда”.