Здравеопазване

Клубът на здравето към РЗИ награди с „вълшебни“ камбанки за принос към общественото здраве ръководството му

     „Вълшебни” камбанки – отличие за принос към общественото здраве, получи ръководството на на Регионална здравна инспекция във Велико Търново и нейни служители. Наградите им връчи  Стоян Долапчиев – председател на Клуба на здравето, който вече 22 години осъществява дейността си под методичното ръководство на експерти от  отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”. За успешното партньорство д-р Евгения Недева – директор на РЗИ, връчи на Долапчиев благодарствен адрес.

Клубът представлява доброволно обществено сдружение отначало на лица прекарали инсулт, а по-късно на хора с общи интереси, насочени към опазване и укрепване на личното, семейното и общественото здраве.

Вече 22 години, Клубът развива многообразна дейност, като помага на своите членове да водят по-пълноценен и качествен начин на живот, да се чувстват приобщени и съпричастни към хора с подобни проблеми. Активността, която през този период от време проявиха членовете на Клуба е завидна и похвална, и доказва необходимостта от съществуването  на  подобни сдружения на хора със здравословни проблеми.

През годините са проведени многобройни образователни и практически дейности за повишаване на информираността и знанията на членовете на Клуба по промоция на здравето. Тематиката на сбирките на Клуба е изключително разнообразна – представяни и обсъждани са теми и за: източни бойни изкуства; китайски масаж, йога и тибетски упражнения; позитивно мислене; феномени и здраве; смях и здраве; същност на системата за психическо и физическо усъвършенстване на академик Норбеков, билки и здраве; „лечение“ чрез полускъпоценни камъни; стихове, епиграми, басни, приказки – елементи на арт-терапията; терапия чрез музика и изобразително изкуство; социална защита и трудови-правни въпроси, и други.

В живота на Клуба са присъствали изявени лекари – кардиолози, невролози, психотерапевти, пневмофтизиатри, лекари от РЗИ, РЦЗ и РЗОК,  психолози и социолози, специалисти по социална защита и трудово-правни въпроси; арт-терапевти, поети, писатели и други. В срещите активно се включваха преподаватели и студенти по социална педагогика от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, и ученици. На всички членове на Клуба (по желание) периодично се измерва кръвно налягане, пулс и кръвна захар.

Членовете на Клуба са участвали в кампаниите за отказване от тютюнопушене – „Спри и спечели” и за повишаване на двигателната активност – „Движи се и победи”. За активно участие в „Движи се и победи” членове на Клуба получаваха поощрителни награди, а един от най-активните му членове спечели и голямата награда (велосипед) в есенния етап на кампанията през 2007 година.

Изминалите 22 години доказаха, че Клубът на здравето има място в живота на своите членове и РЗИ – Велико Търново ще продължи да подпомага дейността му в областта на профилактиката на болестите и промоция на здраве, рисковите фактори в начина на живот и околната среда.