Култура Община

Класически оперни и балетни заглавия и за първи път симфоничен концерт в афиша на „Сцена на вековете” 2019

Седем впечатляващи заглавия са включени в афиша на най-големия класически фестивал на открито в България „Сцена на вековете”. „За трета поредна година музикалното събитие  е отличено с престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа 2019-2020” и вече има международно участие. Летният сезон на българските опери и театри е включен в платформата на Европейската фестивална асоциация, т.е. събитието е видимо за културната общност, за публиката в цяла Европа и дори извън Европа. През 2019-а изданието е отново под патронажа на министъра на културата Боил Банов”, съобщи директорът на Дирекция „Култура и туризъм” Нелина  Църова.

Фестивалната програма стартира на 13 юли с гостуването на Имперския руски балет, който ще представи едно от емблематичните заглавия – „Лебедово езеро” по музика на Чайковски.

На откритата сцена в хълма Царевец ще бъдат показани два от световните шедьоври на Джакомо Почини – „Турандот” в изпълнение на Бургаската опера на 26 юли, и  „Бохеми” на 3 август от Държавна опера Русе. С Вердиевото заглавие „Симоне Боканегра” ще гостува на 10 август Театрално-музикален продуцентски център Варна.

Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов” ще представи на 26 юли най-новото заглавие от своя репертоар „Теменужката от Монмартър” на Имре Калман.

На историческата крепост ще звучи и българска класическа музика по време на симфоничния концерт на Русенската филхармония и Държавна опера Русе. Концертът е посветен на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров и ще бъде представен на 30 август..

„Сцена на вековете” ще завърши с опера в цирка – „Палячи” от Руджеро Леонкавало. Продукцията на Държавна опера Стара Загора в партньорство с академичен цирк „Балкански” ще е на 4 октомври под шапитото на цирковата площадка в  квартал  „Колю Фичето”.

Организатор на събитието е Община Велико Търново.

Билети за спектаклите ще се предлагат в системата www.evwntim.bg, както и в информационните центрове на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” на ул. „Христо Ботев” № 5 и на площад „Цар Асен I” във Велико Търново.

След края на всяко представление, като подарък за зрителите и гостите на старата столица,  ще се излъчва Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина” .