Конфликти Политика

Кметове алармират за проблеми с обхвата на мрежите на мобилните оператори

Членовете на Националното сдружение на кметовете на кметства /НСККРБ/ определиха действията на мобилните оператори в бедствени ситуации като значителна заплаха за живота и сигурността на жителите на малките населени места. В писмо до председателя на комисията за регулиране на съобщенията, с копие до министрите на вътрешните работи и на отбраната, и до председателите на държавните агенции „Национална сигурност“ и „Електронно управление“, кметовете настояват операторите да предприемат за своя сметка подходящи и незабавни мерки с цел възстановяване на нормалното ниво на сигурност на своите мрежи.

През последните години често се случва след прекъсване на електрозахранването към определени населени места в страната, до 20 минути след това да изчезва и обхватът на мрежите на мобилните оператори. Така жителите на определени населени места остават без всякаква комуникация в продължение на 10-20 часа. Не е прецедент да нямат телефони и повече от три денонощия, заявяват кметовете. Те настояват комисията да изисква от мобилните оператори изчерпателна и надеждна информация за проблемите, свързани със сигурността, да консултира степента на заплаха на гражданите с Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Електронно управление“.

Проблемът ще бъде разискван на общото събрание на сдружението, което ще се проведе на 25 февруари, петък във великотърновското село Вонеща вода. Сред другите дискутирани теми ще са децентрализацията във финансово отношение на кметствата, договорите по ЗОП и др.