Култура Образование

Китайски празник в ОУ „Св. Патриарх Евтимий” зарадва малки и големи

Малчугани от Детска градина „Соня” и Основно училище „Св. Патриарх Евтимий”, заедно със студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и представители на институт „Конфуций”, отбелязаха китайската нова година във Велико Търново. Учебните заведения в старата столица, в които се изучава китайски език, се събраха в Ресурсния кабинет на училището днес, за да си кажат „Честита нова година”, да научат най-малките в основите в китайския език и култура и разбира се, да похапнат вкусна торта.

„Соня” е първата детска градина, в която се изучава китайски език. От тази учебна година ОУ „Св. Патриарх Евтимий” въведе изучаването на езика в своята учебна програма, поясниха за Общинското радио Анелия Калинова и Свилена Енчева от Институт „Конфуций” и четвъртокурсникът във ВТУ  Димитър Димитров. Димитър бе преоблечен като панда и предизвика истински фурор сред децата. „Пандата е едно от централните животни в Китай, обикновено това е хитът в организирането на мероприятията ни”, добавиха младежите.

Да разберат децата колко е мелодичен и красив китайският език е сред целите на доброволците, ангажирани в обучаването на малките великотърновчета. Подходът при учениците и по-малките обаче е различен, категорични са студентите. Децата от градината учат езика чрез играта и музиката,  при по-големите вече се изучават основните йероглифи и числата. „Преди месец-два дори проведохме открит урок заедно с родителите в училището, те бяха изключително впечатлени”, коментира Анелия Калинова.

Изрязване на хартия, калиграфия, демонстрация на китайски занаяти, живопис и китайски възли бяха част от изненадите, подготвени за великотърновските деца. Те изненадаха публиката с песни, научени по време на занятията. Разбира се, изпълнени на китайски език.

Репортаж от събитието чуйте в прикачения звуков файл.