Денят Политика

Кирил Петков във Велико Търново: Продължаваме с идеята, че това правителство е стабилно

Имахме една ръчна спирачка от страна на ръководството на „Има такъв народ“, защото разделяме вече ръководството на партията и неговите депутати и последователи. Надявам се скоро, успявайки да вземем 12 депутати като допълнителна подкрепа на правителството, нещата ще се отпушат. Продължаваме с идеята, че това правителство е стабилно. Това заяви днес във Велико Търново премиерът Кирил Петков.

На въпрос на журналисти знаел ли е Петков, че всъщност Орлин Алексиев дърпа конците в ИТН, премиерът отговори, че едва сега разбира, че Слави Трифонов е имал разни дългосрочни приятелства. Той обвини партията на Трифонов, че са блокирали антикорупционния закон и са се противопоставили на предложението Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия.

„Ако нямаме 22 закона приети до края на годината, губим и спираме 12 милиарда в българската икономика, актуализацията на пенсиите не се случва, младите семейства не получават допълнителни данъчни облекчения, горивата продължават да са на тези високи цени. Едновременно с това трябва да продължи газовата диверсификация. Ако влезем в една поредица от избори, би било пагубно и загуба на историческо време. В момента всеки трябва да каже, аз защо съм в това Народно събрание, каква е моята отговорност и към кой я нося тази отговорност. Това, което видяхме, че има смели хора, хора, които са отговорни и сега се надявам техният пример да бъде последван“, изтъкна Петков.

Относно записа, който Тошко Йорданов разпространи на брифинг в понеделник вечерта, в който се чува разговор между спортния министър в оставка Радостин Василев и Христина Иванова, премиерът каза, че не е чул заплаха.

„Опитват се да направят инсинуации, записи. Това само по себе си е долно, когато записваш хора, с които си работил, с които си говориш“, заяви Петков.

Относно магистрала Хемус, Кирил Петков поиска проектът да мине през санкцията на парламента, за да се отпуши, защото в момента дейностите били незаконни. „Бойко Рашков откри много незаконни неща, но папките стигат до прокуратурата и там потъват. Казал съм, че главния прокурор не си върши работата, но за съжаление са ни нужни две трети от депутатите, за да го сменим и на този етап това е невъзможно. Затова сме се фокусирали за работим с Европейската прокуратура като някаква опция за правосъдие поне по проектите, в които има европейски средства.“ – допълни министър – председателят.

В музей „Възраждане и Учредително събрание“ Кирил Петков се срещна с 10-годишната Александра Мирославова, която преди месец му написала писмо. В него момиченцето изразява мечтата си да се срещне с него, защото много го харесва. На срещата си днес Александра попита Петков как се справя с напрежението в политиката в момента. „Ставам сутрин с идеята да спазвам принципите си, а какво ще се получи накрая, не е под мой контрол.“ – отговори Кирил Петков.