Култура

Кино-литературният фестивал CineLibri с прожекции и във Велико Търново

„По действителен случай” на Роман Полански и драмата „Ана Каренина. Съдбата на Вронски” са сред седемте филма, които ще бъдат представени в старата столица

Велико Търново е един от градовете, включени в програмата на третото издание на кино-литературния фестивал „CineLibri”, който официално се открива утре (11 октомври) в София с най-новия филм на Роман Полански „По действителен случай”. От 11 до 22 октомври прожекции ще има и в кината на Бургас, Варна, Пловдив, Каварна, Благоевград и Шумен.

Всички прожекции на филми от изнесената програма на фестивала в старата столица ще са в кинозалата на МОЛ – Велико Търново, с начален час 18:30.

Първата прожекция във Велико Търново е на 13 октомври (петък) Търновци ще могат да се насладят на приключенския филм „Изгубеният град Z” (САЩ, 2016г., 141 мин.), който е екранизация на едноименната нонфикшън творба на Дейвид Гран. Филмът разказва историята за британския изследовател Пърси Фосет (Чарли Хънам), който пътува в Амазония в зората на XX век и открива доказателства за непозната досега, напреднала цивилизация, която вероятно някога е обитавала района.

Драмата „Ана Каренина. Съдбата на Вронски” (Русия, 2017г., 127 мин.) на режисьора Карен Шахназаров е вторият филм, който ще бъде показан на търновската публика. Прожекцията на лентата по мотиви от романа на Лев Толстой е на 14 октомври (събота). Прочитът в поредната филмова адаптация на романа е по-различен – показва историята на Ана и Алексей от неговата гледна точка.

Зашеметяващият психологически трилър на Роман Полански и сценариста Оливие Асайас „По действителен случай” (Франция, Белгия, Полша, 2017г., 110мин.) ще бъде представен пред търновци на 15 октомври (неделя). Лентата е по книгата „По действителен случай” на Делфин дьо Виган.

Анимационният филм „Моят живот като Тиквичка” (Швейцария, Франция, 2016г., 66мин.) по едноименния роман на Жил Пари е четвъртият филм, който ще бъде прожектиран във Велико Търново, на 16 октомври (понеделник). Заради темите, които представя с грижа и съпричастност към онеправданите деца, филмът е едно от европейските открития на 2016 година и е предизвикал фурор на „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан.

На 17 октомври публиката ще има възможността да гледа драмата по романа на М. Л. Стедман „Светлина между два океана” (Великобритания, САЩ, Нова Зеландия, 2016г., 133 мин.)

Какво става, когато двама заклети врагове, две жени с противоположен темперамент и начин на живот узнаят, че трябва да споделят най-невъзможното наследство – детето на бившия им съпруг? На това ще си отговорят зрителите, които присъстват на прожекцията на италианската комедия „Най-добра неприятелка” (2016г., 92 мин.), на 18 октомври (сряда).

Програмата на кино-литературния фестивал във Велико Търново ще завърши с драмата „Фортуната” (Италия, 2017г., 103 мин.) на 19 октомври (четвъртък). Филмът разказва драматичната история на млада жена с един провален брак зад гърба си, която се бори с живота всеки ден, за да постигне мечтата си, а актрисата Жасмин Тринка, която играе главната роля, е удостоена с награда от кинофестивала в Кан, в категория „Особен поглед”.