Денят Култура

Кинематограф представя три комедии тази вечер

Почитателите на късото кино ще могат да се насладят на три български комедии тази вечер от 19,00 часа в „ТАМ“. Прожекцията се организира от Кинематограф, платформата за популяризиране на късометражни продукции, създадена от Юлиян Спасов.

Премиерно във Велико Търново ще бъде прожектиран филма „Неделя”, който бе заснет в с. Долна Малина . Сюжетът му ни отвежда в малкото населено място. Там случайно се озовава и млада дама, а пребиваването ѝ в селото успява да създаде интрига сред местното население.  Режисьор на лентата е актьорът и доскорошен кмет на Долна Малина Йонко Димитров. Той сподели, че идеята за филма се е родила спонтанно в рамките на местния фестивал за късометражно кино. Форумът е стартирал в неделя. Така екипът на Димитров избира заглавието, а спокойствието в деня провокира сюжета.

Вторият филм от селекцията  е „На червено” на Тома Вашаров. Продукцията е получила над 30 отличия у нас и по света и е показвана в над 70 държави. Действието се развива отново в малко населено място с 1 кръстовище и 1 светофар, който е „зациклил на червено”. До него стига и  шофьор на автобус, който отказва да премине докато не се появи зелената светлина. Сюжетът разглежда реакциите на пътниците и взаимодействието им с водача на превозното средство, загубил съпругата си наскоро.

Триото се допълва от комедията  „Шшт… Попей ми“, която също е носител на редица международни отличия.

Селекцията представя три съвършено различни концепции с една обща пресечна точка – дълбоката България с уникалните си истории.

 

Диана Колева